Članak

NSRs

Odbor za ustavna pitanja o zahtjevima Kluba Bošnjaka: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes

Stav Odbora za ustavna pitanja u ovim predmetima je da podneseni zahtjevi nisu utemeljeni na Ustavu Rs, te da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes definisan Ustavom.

(Patria) - Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Rs održao je danas 11. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrao i utvrdio odgovore na zahtjeve Kluba delegata Bošnjaka u Vijeću naroda Rs za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i Izborni zakon Rs.

Stav Odbora za ustavna pitanja u ovim predmetima je da podneseni zahtjevi nisu utemeljeni na Ustavu Rs, te da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes definisan Ustavom.

"S obzirom na to da je predmet ovih zakona ustavna materija koja je od posebnog značaja za Rs i njene građane, jedina je namjera zakonodavca stvaranje pozitivne normativne podloge koja će ponuditi rješenja za efikasnije i ekonomičnije sprovođenje referenduma u Rs, odnosno stvaranje pravnog okvira za organizovanje i sprovođenje izbora, i to iz potrebe unapređenja izbornog procesa i jačanja povjerenja građana i izborni proces u Rs", saopšteno je nakon sjednice.

Odgovori su proslijeđeni Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Rs. Sjednicom je predsjedavao predsjednik NSRs Nenad Stevandić, koji je i predsjednik odbora.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Rs je, podsjetimo, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da ova dva zakona, posebno izmjene izbornog zakona Rs, zadiru u nadležnosti Ustava BiH, ali i Izbornog zakona BiH, pojasnio je potpredsjednik NSRs Mirsad Duratović.

Narodna skupština Rs oba zakona usvojila je 19. aprila, a Klub Bošnjaka deset dana kasnije pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, tvrdeći da oba zakona narušavaju Ustav, zakone i državne nadležnosti BiH.

#BiH #IzborniZakon #KlubBošnjaka #NSRs #politika #VitalniNacionalniInteres