Članak

SJEDNICA VMBIH

Državni ministri danas o problematici povećanog priliva migranata

U Sarajevu će danas zasjedati Vijeće ministara BiH. Sjednica će biti održana u zgradi institucija BiH s početkom u 11 sati.

(Patria) - U Sarajevu će danas zasjedati Vijeće ministara BiH. Sjednica će biti održana u zgradi institucija BiH s početkom u 11 sati.

Na dnevnom redu je Prijedlog odluke o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028. i Akcijskog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028., koja nije razmatrana na prošloj sjednici, a ranija strategija je istekla.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH trebala bi biti razmatrana Informacija o povećanom prilivu migranata i pogoršanju sigurnosne situacije u privremenim prihvatnim centrima.

Iako je povećan broj migranata u BiH, prijem kadeta u Graničnu policiju BiH, koja je nosilac aktivnosti zaštite državne granice, odvija se usporeno, ali i s nedovoljnim brojem policajaca.

Veliki broj njih će ove i naredne godine otići u penziju, a ni nove generacije kadeta ne mogu zamijeniti taj broj.

Zato će biti potrebno da ostale policijske agencije koje pomažu Graničnoj policiji BiH angažuju dodatne snage u zaštiti granica BiH.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period I - III 2024. godine.

Ministarstvo finansija i trezora BiH ne želi uputiti u proceduru Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. jer ima takav nalog vlasti iz Rs-a, dok se ne dogovori raspodjela novca od posebnih akciza UIO BiH oko 262 miliona KM, te novac od RAK-a i Elektroprijenosa.

Druga odluka o privremenom finansiranju ističe krajem ovog mjeseca, a nema naznaka ni da bi budžet mogao biti usvojen.

Ministri će razmatrati i Izvještaj o radu Koordinacionog tijela, Ekspertskog tima i pravnog tima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, općina Dvor, Republika Hrvatska.

#graničnapolicija #MigrantiSigurnost #RadioaktivniOtpad #StrategijaKorupcije #TrgovskaGora #BiH