Članak

RUSKI PREDSJEDNIK

Putin danas i sutra u posjeti Sjevernoj Koreji

Riječ je o iznimno rijetkom putovanju koje ističe sve snažnije partnerstvo Moskve s tom nuklearnom državom.

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas i sutra boravit će u posjeti Sjevernoj Koreji, objavio je Kremlj.

Riječ je o iznimno rijetkom putovanju koje ističe sve snažnije partnerstvo Moskve s tom nuklearnom državom, prenosi Hina.

Putin će doputovati u Pjongjang kasno večeras, a službeni program posjete uslijedit će sutra, rekao je novinarima diplomatski savjetnik ruskog presjednika Jurij Ušakov.

Bit će potpisani "važni dokumenti, jako značajni", rekao je Ušakov, spomenuvši čak "moguće sklapanje sporazuma o globalnom strateškom partnerstvu".

- Taj sporazum, bude li potpisan, bit će naravno uslovljen dubokom evolucijom geopolitičke situacije u svijetu i regiji i kvalitativnim promjenama koje su se nedavno dogodile u našim bilateralnim odnosima.

Strane još na tome rade i konačna odluka o njegovom potpisivanju bit će donesena u idućim satima - dodao je Ušakov.

Prema istom izvoru, Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dat će također izjave za novinare.

U Putinovoj pratnji bit će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Andrej Belousov. U delegaciji će biti i dvojica zamjenika premijera te direktor ruske svemirske agencije Roscosmos.

Dvije zemlje, podvrgnute širokim međunarodnim sankcijama, značajno su poboljšale bilateralne odnose od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Posjeta će se dogoditi devet mjeseci nakon što je Putin ugostio sjevernokorejskog čelnika na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve službene sporazume.

#Belousov #Hina #Kremlj #Lavrov #Pjongjang #Putin #Roscosmos #Sporazum #Ukrajinu #Ušakov #Svijet