Članak

NOVI STRATEG SARAJEVA

Zekić: Krećemo s radom, uskoro idemo u Sloveniju i nadam se da će igrači biti zdravi

(Patria) - U prostorijama FK Sarajevo održana je press-konferencija na kojoj je Zoran Zekić predstavljen kao novi trener ekipe sa Koševa.

Na početku svog obraćanja medijima, Zekić je poručio:

“Dobar dan svima. Nekako su stvari išle dosta brzo, kako smo se Matthias i ja čuli. Znamo da nemamo dosta vremena, dosta turbulentno razdoblje je iza nas. Prva utakmica je za tri sedmice. Moram reći u startu, što se tiče igračkog kadra, jedini isključivi čovjek koji će to obavljati je direktor Matthias, ja sam samo razgovarao o profilima igrača i onome što bi trebalo da budemo bolji i okomotiji. Što se tiče razgovora sa menadžerima, nemam ovlasti, niti želje, niti volje. Danas sam obavio razgovore sa direktorom Akademije, u kojem ćemo smjeru ići što se tiče mladih igrača. Hvala svima koji su mi poželjeli dobrodošlicu. Svjestan sam težine ovog kluba i da možda već sad imam opoziciju ovdje. Nije to specifično samo za Sarajevo, imam već 15-tak godina iskustva, mogu odgovoriti samo radom i obećati da će naša ekipa biti motivisana svaki trening. Nadam se da će pokazati kvalitetu. Za neke stvari treba više vremena, ali sam svjestan da niko neće imati previše strpljenja. Nekakve demagogije i obećanja vjerovatno ste se već naslušali”, započeo je Zekić, prenosi Sport1.

Kratko se osvrnuo na planove za igrački kadar.

“Ja se moram fokusirati na roster koji imamo. Direktor je sa skautima već tu neko vrijeme, ali to ne ovisi samo o nama. Mene veseli da je danas prvi trening i da krećemo sa intenzivnim radom. Probat ćemo pojasniti igračima na koji način ćemo igrati. Ta tri tjedna do Evrope su zaista malo. Ono kako sam ja radio dosad, vodio sam dosta klubova koji su igrali Evropu, moram ih uklopiti u plan i program priprema. Ne smije patiti nijedan segment u prvenstvu.”

Govorio je i o igračima koji su boravili na posudbama.

“I ja i klub imamo obavezu da se predstavimo što bolje u Evropi. Pratio sam dosta bosansku ligu. Imam prijatelje koji su tu radili. Imam dosta informacija. Najbolje čovjek može vidjeti kroz prvu ruku. Mi ne trebamo previše razmišljati o protivnicima, da ne budemo sami sebi najveći protivnici. Što se tiče igrača na posudbi, direktor i ja to polako prolazimo, neki igrači su već vračeni. Malo je vremena, tu sam tri dana, već tri dana intenzivnih razgovora, puno stvari za rješavanje. Neki igrači su posuđeni do januara, pa ćemo vidjeti kakva je mogućnost njihovog povratka.”

Poznato je da su njegovi prijatelji Krunoslav Rendulić i Sergej Jakirović.

“Razgovarali smo. Dosta sam pratio Zrinjski kada su oni igrali, bili su dosta dominantni. Svako mi može dati milion savjeta, ja moram sam to sve osjetiti. Ja sam najodgovornija osoba i tako treba biti. Želim dati svoju energiju i znanje ekipi, da radimo svi skupa, da uživamo svi skupa. Znam koliko to i navijačima znači. Ja jednostavno uživam u nogometu. I kada su teški trenuci, sve je to sastavni dio nogometa. Rekao sam u početku da ne želim floskule. Jednostavno, treba pokazati rad. Naravno da Sarajevo treba uvijek imati najviše ciljeve. Radio sam u takvim klubovima gdje je bio velik pritisak. Činjenica je da Sarajevo nije osvojilo titulu par godina i da su navijači vjerovatno frustrirani i nezadovoljni. Svi se potajno nadamo da to možemo napraviti, ali smo pričali o nekakvom dubljem razdoblju, ali to nikog od vas ne zanima, niti novinare, niti navijače. Hajmo raditi, biti ponizni. Svjestan sam, puno zamki, liga je dosta zeznuta. Svaku utakmicu moraš biti na 150%. Jedva čekam da se upoznamo što prije, karakterno i sve”, nastavio je Zekić.

Pojasnio je svoje riječi o tome da već ima “opoziciju”.

“Nisam mislio da imam opoziciju u klubu, nego generalno. Bio sam ovdje kao igrač. Ovdje nekada ne valja i kada je najbolje. Htio sam samo reći da će biti kritika. Stranac sam u ovom gradu, naravno da bi svako više volio raditi sa ljudima iz ovog grada i koje više poznaje. Nisam paranoičan tip, ne zanima me to previše, nemam društvene mreže. Samo sam htio reći da ima i opozicija, jer svaki klub ove težine ima to. Nemojte izvlačiti to moje iz konteksta, drago mi je da ste to pitali da pojasnim. Nemam nikakvu želju za žrijeb, imam želju početi raditi. Nemamo razloga podcijeniti niti jednog protivnika. Kroz povijest, bh. klubovi osim Zrinjskog nisu imali zapažene rezultate u Evropi. Ima tu dosta zeznutih ekipa. Kažem opet, hajde da barem ovu sedmicu odradimo najsvježije i najhladnije glave.”

O planu priprema je rekao:

“Idemo sljedeće sedmice u Sloveniju. Nije mi to najbolje sjelo, ali nemamo ovdje protivnika. Bit ćemo sedam dana, nadam se da ćemo odigrati tri utakmica i da će igrači biti zdravi.”, prenio je Sport1.

#Akademija #Evropa #FkSarajevo #ZoranZekić #sport