Članak

NAKON PRITUŽBI

Kompanija Meta odgodila pokretanje novog softvera vještačke inteligencije (AI) u Evropi

(Patria) - Američki digitalni gigant Meta odlaže pokretanje svog novog softvera vještačke inteligencije (AI) u Evropi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka.

Irsko tijelo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Evropskoj uniji zatražilo je od kompanije da za sada ne obučava svoje modele vještačke inteligencije na osnovu javno dostupnih objava na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Evropi da ponudi najbolje iskustvo, istakla je kompanija u objavi na blogu u petak.

Istovremeno, Meta je rekla da je uvjerena u to da je njen pristup u skladu s evropskim zakonima i regulativama.

Meta nije jedina koja obučava vještačku inteligenciju, "a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji", objavila je kompanija.

Do odluke o odlaganju je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošle sedmice podnijeli žalbe u 11 zemalja i kritikovali su Metu zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka.

Meta je prvobitno tvrdila da postoji "legitiman interes" za treniranje modela vještačke inteligencije i da bi u tu svrhu trebalo da se koristi samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko tijelo za zaštitu podataka je krajem prošle sedmice pozdravilo odluku Mete da odloži svoje planove u Evropi.

Kompanija se softverom vještačke inteligencije Meta AI takmiči protiv drugih programa, poput četbota ChatGPT-a.

Meta AI je dizajniran da generiše tekst i slike i odgovara na pitanja korisnika. Meta je proteklih mjeseci konstantno naglašavala da će vještačka inteligencija bitno izmijeniti društvene platforme.

Istovremeno, Meta je rekla da namjerava da nastavi da dovodi funkcionalnosti vještačke inteligencije u Evropu.

#ChatGPT #DruštveneMreže #Evropa #IrskoTijelo #Korisnici #Meta #NOYB #TekstISlike #VještačkaInteligencija #ZaštitaPodataka #Biznis #magazin1