Članak

ŠVICARSKA

Deklaraciju nije potpisalo 13 od 93 učesnika Mirovnog samita o Ukrajini

Povelja UN-a, uključujući poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta mogu i hoće poslužiti kao osnova za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

(Patria) - Potvrđujemo svoju predanost suzdržavanju od prijetnje ili upotrebe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti bilo koje države, načelima suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti svih država, uključujući Ukrajinu, unutar njihovih međunarodno priznatih granica, uključujući teritorijalne vode, te rješavanju sporova mirnim putem kao načelima međunarodnog prava.

Navedeno je to u Deklaraciji usvojenoj nakon dvodnevnog Mirovnog samita o Ukrajini, održanog u planinskom hotelskom odmaralištu Bürgenstocku blizu švicarskog grada Luzerna.

Povelja UN-a, uključujući poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta mogu i hoće poslužiti kao osnova za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

Vjerujemo da postizanje mira zahtijeva uključenost i dijalog između svih strana - ističe se u Deklaraciji.

Dokument se posebno osvrće na zajedničku viziju po pitanju tri krucijalna aspekta.

Kao prvi je istaknuto, u kontekstu nuklearne elektrane Zaporižja, da upotreba nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti sigurna, osigurana, zaštićena i ekološki prihvatljiva.

Također je napomenuto kako su neprihvatljive prijetnje upotrebom nuklearnog oružja.

Kao druga stavka navodi se da globalna sigurnost hrane ovisi i o pristupu lukama u Crnom i Azovskom moru, zbog čega su neprihvatljivi i napadi na trgovačke brodove.

Treća stavka - 80 zemalja poziva da se odmah obavi potpuna razmjena zarobljenika te da se u Ukrajinu vrate deportovana i nezakonito raseljena ukrajinska djeca te svi ostali ukrajinski civili koji su bili nezakonito zatočeni.

Deklaraciju je podržalo 80 od 93 zemlje koje su učestvovale na Samitu. Među zemljama koje ne podržavaju deklaraciju je i šest članica grupe G20 - Brazil, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Indija i Indonezija.

Također, nisu je podržali Armenija, Bahrein, Tajland, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kolumbija i Vatikan, navodi dpa.

#Konferencija #Luzern #Samit #Švicarska #Svijet