Članak

LUZERN

Drugi dan Samita o Ukrajini, Nehammer tvrdi da neće svi potpisati završnu deklaraciju

Ne očekuje se da će svi učesnici Mirovnog samita o Ukrajini u Švicarskoj potpisati završnu deklaraciju, iako više zbog formulacije nego zbog stvarnog nedostatka podrške, smatra austrijski kancelar Karl Nehammer.

(Patria) - Ne očekuje se da će svi učesnici Mirovnog samita o Ukrajini u Švicarskoj potpisati završnu deklaraciju, iako više zbog formulacije nego zbog stvarnog nedostatka podrške, smatra austrijski kancelar Karl Nehammer.

- Bez obzira na diplomatske suptilnosti u pisanju, osnovno zajedničko stajalište neće biti narušeno - rekao je danas Nehammer na marginama događaja u planinskom hotelskom odmaralištu Bürgenstock u blizini Luzerna.

Zato, dodaje austrijski kancelar, i nije toliko zabrinut ako sad svi ne potpišu.



- I dalje nema jasnog odgovora na pitanje o opsegu iduće konferencije. Prije nego što i Rusija sjedne za pregovarački sto, zamisliva je još jedna konferencija u drugačijem formatu. To stvarno morate vidjeti kao proces - dodao je Nehammer.

Dvodnevna konferencija 92 države i osam međunarodnih organizacija trebala je završiti poslijepodne, kada je trebala biti objavljena i završna deklaracija.

Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, konferencija je donijela značajan napredak.

Kuleba je rekao da su i sve zemlje koje nisu bile prisutne svjesne podsticaja koji je dao sastanak.

- Općenito, proces koji je pokrenut vrlo je dobrodošao. Na dobrom smo putu - rekao je Kuleba.

Ponovo je istakao potrebu vojne podrške Ukrajini najkvalitetnijim mogućim oružjem. Što je Ukrajina jača, to će Moskva biti spremnija pregovarati o miru, smatra on.



Na kraju konferencije planirane su press-konferencije, uključujući i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Cilj događaja bio je pokrenuti mirovni proces u koji bi dugoročno bila uključena i Rusija. Dužnosnici iz Moskve ovom prilikom nisu bili pozvani niti su izrazili želju prisustvovati.

#DmitroKuleba #KarlNehammer #Rusija #Samit #Švicarska #Ukrajina #Svijet