Članak

DEKAN FPN SARAJEVO

Turčalo: Dodika doživljavamo previše bitnom političkom figurom

Turčalo je na početku emisije dao odgovor na pitanje voditelja zbog čega je nakon euforije koja je trajala nekoliko mjeseci, sve nekako stalo kada je u pitanju put BiH ka EU.

(Patria) - Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu Sead Turčalo gostovao je večeras u emisiji "7 plus" Hayat televizije.

Turčalo je na početku odgovorio na pitanje voditelja zbog čega je nakon euforije koja je trajala nekoliko mjeseci, sve nekako stalo kada je u pitanju put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

- Ono što se dešava u praksi ide suprotno od onoga što moramo uraditi. Zbog toga što se djeluje u specifičnom okviru, nemoguće je raditi.

U toj euforiji ne posmatramo politiku u realnom okviru ne sagledavajući stvarnu situaciju. Zeleno svjetlo Evropske unije bilo je stvar geopolitičkih okolnosti, a ne naših nekih zasluga - kaže Turčalo.

Zbog nedjelovanja državne vlasti i neusvajanja budžeta, BiH prijeti da ne dobije obećana sredstva od EU. Ta sredstva veoma su značajna zbog sveobuhvatnog napretka BiH ali i njenog puta ka EU.

Turčalo smatra da jednom dijelu koalicije uopšte nije u cilju da naša država krene nekim boljim stazama.

- Sama pitanja pokazuju koliko je politika koja se vodi iracionalna. Pogotovo od onog dijela koalicije koju predvodi SNSD, bez obzira što je entitet na koljenima.

Važniji je sadržaj zaključaka sabora koji kaže da svaki napredak BiH nije u interesu onih koji su organizovali taj sabor. Tako da ta sredstva iz EU nisu prioritet dijela koalicije.

Ovdje imamo sukob racionalne i iracionalne politike - govori Turčalo.

U javnom prostoru BiH veoma često možemo čuti od političara kako se trebaju relaksirati odnosi među njima kako bi stvari krenule naprijed. Dosad ta relaksacija nije donosila ozbiljne rezultate.

A umjesto relaksacije, ističe Turčalo, potreban je sveobuhvatan akcioni plan partnera u koaliciji oko onoga šta se mogu dogovoriti.

- Relaksacija odnosa je nešto što nije nikakav pomak. Imali smo mi mnoštvo puta da se relaksiraju odnosi. Umjesto relaksacije odnosa treba akcioni plan šta se partneri mogu odogovoriti te da to bude mjerilo za njihov uspjeh ili njihovo kažnajvanje.

Govor o relaksaciji koji ne sadrži konkretan odgovor, koji ne govori jasno šta će se raditi nema smisla - poručuje Turčalo.

Nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, predsjednik Rs Milorad Dodik iznio je svoje zahtjeve - tražio je smjene člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

Turčalo kaže da, s jedne strane predsjednik bh. entiteta Rs jeste bitna politička figura, ali s druge strane - doživljavamo ga previše bitnim.

- Radi se o zahtjevima i porukama u kojima želi da zabavi javnost čime nameće svoju agendu. Naš problem je da odgovaramo na njegovu agendu što je stavlja u prvi plan. Zahtijev dolazi od govornika koji krši Ustav. A mi nismo ni na koji način prekršili Ustav.

To što Rezolucija nije u skladu s nečijim historijskim narativom, nije naš problem. Aktivnosti ambasadora su pokazali da smo na pravoj strani historije a oni koji su glasali protiv na nekoj tamnoj strani - zaključio je Turčalo.

#dekan #fpnsarajevo #HayatTelevizija #MiloradDodik #politika #SeadTurčalo #BiH