Članak

INTERVJU

(VIDEO) Efendić za Patriju: Prvo Dodika i Rs razdružiti s državnim finansijama, za ostalo tu su Oružane snage i patriote BiH

Razgovarao: Rasim Belko @rasimbelko

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić u razgovoru za Agenciju Patria govori o problemima u organizovanju lokalnih izbora, planovima stranke, ali i političkoj krizi, prijedlozima iz Rs za razdruživanje. Na kraju razgovora, Efendić za Patriju govori o spomeniku “Krila slobode”.

Problemi sa štampanjem listića i tehničke prepreke

Efendić je izrazio očekivanje da će se izbori održati prema planu, unatoč problemima sa štampanjem listića.

"U BiH postoji mnogo štamparija koje mogu štampati glasačke listiće. Problem leži u tome što Centralna izborna komisija BiH nije adekvatno procijenila vrijednost tog posla", rekao je.

Vjeruje da će se, uz odgovarajuću cijenu, pronaći rješenje i zainteresirane firme.

Što se tiče tehničkih problema proizašlih iz izmjena Izbornog zakona Christiana Schmidta, Efendić smatra da ih Centralna izborna komisija može riješiti kroz interne akte i pravilnike, uz suradnju s lokalnim izbornim komisijama.

Planovi Stranke za BiH

Stranka za BiH će sudjelovati na izborima u 59 općina, uključujući oba entiteta i Brčko distrikt.

Efendić je istaknuo uspjehe stranke u općinama Novi Grad Sarajevo, Brčko distrikt i Čelić, koje su ostvarile značajne budžete i ulaganja. Planiraju kandidirati između 10 i 15 načelnika i gradonačelnika, s posebnim naglaskom na razvoj lokalnih zajednica.

“Mi ćemo sada imati znatno veći broj kandidata za načelnike, vjerujem negdje između 10-15 kandidata, taj proces je trenutno u toku, mi smo našim lokalnim organizacijama uputili tu proceduru kako bismo krenuli sa predlaganjima kandidata za liste za općinska vijeća, ali i kandidata za načelnike i gradonačelnike. U tom smislu, ono što mi smatramo da je primjer kako može i treba da se razvija lokalna zajednica, upravo ove lokalne zajednice poput Novog Grada, gdje se značajno, zaista mnogo toga radi da se život građana poboljša, da on bude kvalitetniji, pa i bez obzira na sve ove političke trzavice i probleme koje imamo na većim nivoima, općine i dalje mogu da radi relativno efikasno”, poručio je Efendić.

Napomenuo je da je veliki problem nepravedno raspoređivanje prihoda u BiH, jer svega 8,2% BDP-a pripada lokalnim zajednicama ili općinama.

Izazovi u Srebrenici i Velikoj Kladuši

Efendić je komentirao situaciju u Srebrenici i Velikoj Kladuši, naglasivši potrebu za jedinstvom u probosanskoj politici. Kritizirao je prošli bojkot izbora u Srebrenici i pozvao na odgovornost za takve poteze.

"Najveći problem u Srebrenici je što načelnika biraju građani Srbije," rekao je, ukazujući na problem glasača koji dolaze iz Srbije i glasaju na izborima.

“Dakle, desetine i hiljade građana sa one strane Drine, iz Bajine Bašte i drugih mjesta u Srbiji dolaze da bi taj dan glasali ili dva dana u četiri godine. Oni, prema mojim informacijama, imaju jednu vrstu socijalne pomoći od grada Srebrenica i dva puta u četiri godine dolaze da glasaju. To dozvoljava mu Rs kojem je opet zakonom o prebivalištu koji je izglasao SDP i neke druge stranke omogućeno da on određuje ko je stvarni stanovnik na nekom teritoriju. I drugo, naše druge državne agencije, Centralna izborna komisija, IDDEEA koja je nadležna za identifikacijone dokumente, nemaju načina ili ne pokušavaju da na stvarni način utvrde ko ima pravo glasati u Srebrenici. Ali kada vidite da Milorad Dodik iz Laktaša učestvuje u lokalnim izborima u Srbiji, onda vam je sve jasno. Dakle, to je potpuno jedno kršenje zakona obje zemlje od strane srpske politike”, navodi Efendić.

Odgovor na potencijalni sporazum o razdruživanju

Na pitanje o mogućem odgovoru na najavljeni sporazum o razdruživanju, Efendić je istaknuo važnost finansijske neovisnosti entiteta i potrebe za jačanjem pravosudnih i policijskih institucija.

"Moramo razdvojiti finansije i zaustaviti Republiku srpsku u trošenju našeg novca," naglasio je Efendić i poručio:

“To je posao za naše pravosuđe, za naše policijske agencije, u konačnici za naše Oružane snage. Ako oni krenu sa konkretnim aktivnostima, mi zato imamo Oružane snage koje su po Ustavu dužne da čuvaju Bosnu i Hercegovinu i sve patriote koje to neće dozvoliti. Međutim, prije te priče o razdruživanju, bilo bi dobro da u ovom dijelu finansija, barem se stvari postave tako da koliko zarađuješ, toliko i trošiš”.

Podizanje svijesti i patriotizam

Efendić je zaključio razgovor s informacijom o “Krilima slobode” i pozivom na podizanje svijesti o važnosti očuvanja Bosne i Hercegovine.

"’Krila slobode’ su simbol pobjede i čvrstine Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je već u junu 1992. godine, prije akcija oslobađanja u Krajini i na Vlašiću, imala snagu da se odupre", rekao je Efendić.

“Mislim da na tim krilima pobjede moraju da odrastaju nove generacije, da mi budemo svjesni da je ovo naša zemlja, da smo mi u njoj vijekovima i da ćemo uvijek biti spremni da odbacimo napade od sebe, ali moramo na neki način vratiti samopouzdanje, moramo vratiti moral odgovornost. Kod nas je uvijek prisutna jedna vrsta svijesti da će neko drugi nešto uraditi. Neće, ukoliko ovaj narod, građani, ove zemlje, građani Sarajeva, građani svih gradova Bosne i Hercegovine ne budu spremni da se brane, onda će biti ugroženi. Ali onog trenutka kada mi budemo potpuno svjesni s kim ili s čim imamo posla i kada na to budemo spremni, drugačije će biti i graditi našu zemlju”, zaključio je Efendić.

U nastavku pogledajte cijeli intervju

#BrčkoDistrikt #CentralnaIzbornaKomisija #ChristianSchmidt #IzborniZakon #KrilaSlobode #LokalneZajednice #MiloradDodik #NoviGradSarajevo #Patriaintervju #RasimBelko #razdruživanje #SemirEfendić #Srebrenica #StrankazaBosnuiHercegovinu #bih