Članak

URUČIO MURASELU EF. HADŽIĆU

Reisul-ulema: Svi trebamo da se brinemo o sigurnosti naše zemlje

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je svečano uručio muraselu
novoimenovanom vojnom muftiji Nesib-ef. Hadžiću, a ovom prilikom je izjavio da je prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno.

Svečanost je održana u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, gdje se reisul - ulema prigodno obratio prisutnim.

„Prije dvije i po decenije je potpisan sporazum između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine o uspostavljanu Vojnog muftijstva. Tako je nastao ovaj vid organiziranog i uređenog načina brige o vjerskom životu muslimana, pripadnika Oružanih snaga i uposlenika Ministarstva
odbrane Bosne i Hercegovine. Danas na čelo ovog Muftijstva dolazi treći po redu muftija. Drago nam je što na ovakvim svečanostima možemo izraziti svoje zadovoljstvo funkcioniranjem ove službe u Oružanim snagama, i za muslimane i za sljedbenike drugih vjeroispovijeti“, kazao je reisul-ulema.

Institucije Bosne i Hercegovine i vjerske zajednice koje u njoj djeluju treba da razvijaju dobre odnose na temelju demokratskih standarda i dostignuća savremenih demokratskih država i društava, ocijenio je reisul-ulema.

„Uprkos tome što, zbog nespremnosti nekih politika, Islamska zajednica još nije potpisala ugovor s državom, naša saradnja s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama je na visokom nivou. No, i tu se mogu činiti unapređenja i poboljšanja.

Postoje i neka otvorena pitanja, kada su posrijedi osnovna prava muslimana- pripadnika oružanih snaga. Naime, poznato je da zabrana nošenja mahrame krši osnovno vjersko pravo muslimanke. Ona je donesena izvjesnim normativnim aktom Ministarstva odbrane, za koji i dalje smatramo da treba biti preispitan i korigiran“, izjavio je reisul-ulema.

Poručio je da svi trebamo da se brinemo o sigurnosti naše zemlje, da je gradimo i činimo lijepom i ugodnom za život.

„Posebno treba da učinimo sve da ohrabrimo mlade da ostanu da žive u svojoj domovini i budu ponosni vojnici u Oružanim snagama, da se raduju svojim dobrim rezultatima dok se obučavaju da je čuvaju“, akcentirao je reisul-ulema.

Živimo u vremenu otvorenih sukoba velikih sila i moralne krize čovječanstva, kako pojedinaca tako i zajednica, i to u mnogim segmentima života, smatra reisul- ulema. Stoga je prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno, budući da ti autoriteti razvijaju i njeguju najuzvišenije vrline pojedinačnog i društvenog života ljudi, naglasio je on.

„Duboko smo uvjereni da iskren odnos prema moralnim vrijednostima koje baštine sve religije može da oplemeni dušu i život svakog pojedinca i učine ga boljim i korisnijim članom zajednice. Vjerovjesnik Božiji jednom je putovao s grupom ashaba. Neki od njih su postili, a neki nisu. Kada su stigli u jednu oazu, postači su
odmah tražili hlada i legli, a oni što nisu postili raspremili su jahalice, razapeli šatore i napojili konje i deve. Na to je Poslanik rekao: Vi ste danas zaradili veliki sevap i nagradu. Ovo kazivanje upućuje na to da se služenje ljudima vrednuje u rangu najvišeg stupnja pobožnosti. Oni koji služe drugima čisti su od zastranjenja i slabosti, od interesa i samoljublja. Oni ne traže ovaj svijet, slavu i zahvalnost“, naveo je reisul- ulema Kavazović.

Danas se dužnosti vojnog muftije prihvata Nesib-ef. Hadžić, a kako je kazao reisul-ulema, krase ga predanost, zalaganje i odgovornost.

„Dobar je organizator, s posebnom sklonošću za komuniciranje i poticanje saradnika na akciju i ustrajnost. Uvjeren sam da će nastaviti unapređivati vjerski život i razvijati Vojno muftijstvo, te ostvariti kvalitetnu saradnju sa svima u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine. Dosadašnjem muftiji Hadis-
ef. Pašaliću, koji danas i formalno predaje dužnost, iskreno se zahvaljujem na marljivom vršenju ove časne i odgovorne dužnosti. Dobro organiziran vjerski život pripadnika Oružanih snaga i uposlenika Ministarstva odbrane obilježio je njegov mandat“, izjavio je reisul-ulema.

Novom vojnom muftiji je poželio svaki uspjeh. „Poštovani Nesib efendija, svoj nijet upravi ka Bogu, žrtvuj se koliko možeš, budi dostojan primanja blagodati Božije i njenog dijeljenja s onima koji je zaslužuju, tako ćeš zaslužiti milost Božiju, zadobiti poštovanje i donijeti dobro ljudima. Neka ti dragi Bog pomogne“, zaključio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

#HuseinKavazovic #Islamskazajednica #NesibHadžić #OružanihSnaga #ReisulUlema #VojniMuftija #BiH