Članak

I HRVATSKA BILA AGRESOR

Odgovor udruženja Grlić Radmanu: U knjizi su iznesene sve činjenice iz sudskih presuda Haškog tribunala

(Patria) - Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputilo je odgovor ministru vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu koji je kazao da je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH referirajući se na promociju knjige ”Srbija i Hrvatska  u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini".

"Dana 26.05.2024. godine u Stocu, Bosna i Hercegovina, reagovali ste na održanu promociju knjige ”Srbija i Hrvatska  u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini" i naveli  da knjiga promoviše narativ koji iskrivljuje činjenice i historijsku istinu.

Izdavači knjige su: Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, a knjiga  je zasnovana na sudski utvrđenim činjenicama, odnosno presudama Haškog tribunala, istog onog suda koji je Antu Gotovinu, generala HV (Hrvatske vojske), oslobodio odgovornosti za ratni zločin.

Istog suda  koji je presudio Veselina Šljivančanina, Milana Martića, te istog suda koji je presudio Karadžića, Mladića i mnoge druge za počinjeni genocid u Srebrenici na osnovu tih presuda je i donesena Rezolucija u Generalnoj skupštini UN, čiji je Republika Hrvatska sponzor (nadamo se da ste pročitali tekst Rezolucije).

U prilogu dopisa Vam dostavljamo knjigu “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini” i molimo Vas da, ukoliko nađete bilo šta što nisu sudski utvrđena činjenica da nam na to  ukažete, ili da nam uputitite javno izvinjenje i javno podržite naslijeđe MKSJ/MRMKS", navode u pismu.

Također iz ovih udruženja navode da planiraju promovirati knjigu i u Srbiji i Hrvatskoj te da će biti  
pozvan na promociju.

"Mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice", navode iz ova dva udruženja.

#GordanGrlićRadman #Hrvatska #Srbija #udruženjažrtava #BiH