Članak

SIGURNOSNI I TRGOVINSKI DIJALOG

Kineski premijer će održati rijedak samit sa Južnom Korejom i Japanom

(Patria) - Lideri Kine, Japana i Južne Koreje sastat će se danas u Seulu na prvim trosmjernim razgovorima u četiri godine, dok pokušavaju da ožive trgovinski i sigurnosni dijalog otežani globalnim tenzijama, javio je Reuters.

Kineski premijer Li Qiang, predsjednik Južne Koreje Yoon Suk Yeol i japanski premijer Fumio Kishida usvojiće zajedničku izjavu o šest oblasti uključujući ekonomiju i trgovinu, nauku i tehnologiju, međuljudsku razmjenu i zdravlje i starenje stanovništva, Seul rekli su zvaničnici.

Samit dolazi dan nakon što su se lideri sastali odvojeno radi međusobnog bilateralnog razgovora. Na tim sastancima Li i Yoon su pristali na diplomatski i sigurnosni dijalog i nastavak pregovora o slobodnoj trgovini, dok su Kishida i kineski premijer razgovarali o Tajvanu i dogovorili se da održe novu rundu bilateralnog ekonomskog dijaloga na visokom nivou.

Yoon je također zatražio od Kine da igra konstruktivnu ulogu sa svojim partnerima u Sjevernoj Koreji, koja proširuje svoj arsenal nuklearnog oružja i raketa prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Sjeverna Koreja je obavijestila Japan o svom planu za lansiranje rakete sa svemirskim satelitom između 27. maja i 4. juna, saopštila je u ponedjeljak japanska obalska straža.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Južne Koreje održali su telefonske razgovore kao odgovor na obavještenje i zatražili da Sjeverna Koreja otkaže lansiranje jer će koristiti tehnologiju balističkih projektila u suprotnosti s rezolucijama UN-a, saopštilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Zvaničnici i diplomate iz Južne Koreje i Japana postavili su nisku granicu za samit, rekavši da je neizvjesno da li će biti velikih najava, ali da će samo okupljanje pomoći trima zemljama da ožive i osnaže svoje zategnute odnose. Lideri će se dogovoriti o nastavku pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini kada se sastanu, izvijestio je Nikkei u ponedjeljak.

Kina i Južna Koreja i Japan, saveznici SAD-a, pokušavaju upravljati rastućim nepovjerenjem usred rivalstva između Pekinga i Washingtona i tenzija oko Tajvana.

#Japan #JužnaKoreja #Kina #sigurnosnidijalog #trgovinskidijalog #Svijet