Članak

TRODNEVNA POSJETA

Macron u Berlinu: Francusko-njemački odnosi su ključni za Evropu

Emmanuel Macron započeo je prvu državnu posjetu francuskog predsjednika Njemačkoj nakon 24 godine toplim riječima za svoje domaćine.

(Patria) - Emmanuel Macron započeo je prvu državnu posjetu francuskog predsjednika Njemačkoj nakon 24 godine toplim riječima za svoje domaćine.

- Francusko-njemački odnosi su ključni i važni za Evropu - rekao je Macron jučer na početku trodnevne posjete Njemačkoj.

Odbacio je sugestiju da su odnosi dvije države, koji se često opisuju kao motor Evrope, počeli da slabe.

Nakon slijetanja u Berlin, Macron je odmah otputovao u vladinu četvrt kako bi se sastao s predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom i prisustvovao festivalu na temu demokratije.

Steinmeier je pozdravio Macrona i njegovu posjetu nazvao "dokazom dubine francusko-njemačkog prijateljstva".

Rekao je da, uprkos tome što se ponekad razlikuju u pojedinačnim političkim tačkama, Berlin i Pariz uvijek "na kraju postignu dogovor".

- Ako su Njemačka i Francuska složne, onda se u Evropi još mnogo toga može postići - rekao je Steinmeier, javila je njemačka agencija dpa.

Macron je istakao i važnost evropskih izbora u junu te nazvao EU braniteljem demokratije i zajedničkih vrijednosti.

Evropski izbori, za manje od dvije sedmice, i potvrda važnosti francusko-njemačkog odnosa u kretanju EU naprijed bit će u središtu putovanja koje će ga odvesti u različite regije zemlje.

- Mislim da proživljavamo egzistencijalni trenutak u našoj Evropi jer stvarno vjerujem da naša Evropa može umrijeti.

Postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim demokratijama, koji također hrani nacionalizam i ekstreme na našem kontinentu.

Šta bi bila ova Evropa da su njom vladali nacionalisti posljednjih godina - upitao je Macron.

Na svoje pitanje odgovorio je riječima da ne bismo imali vakcine, evropski plan oporavka, kapaciteta za odgovor na migracijske izazove u Evropi, "ne bismo imali vvropski zeleni dogovor i kapacitet za upravljanje dekarbonizacijom".

- Napustili bismo Ukrajinu da podržimo Rusiju, koju podržavaju svi nacionalisti u našim zemljama, i stoga priča ne bi bila ista.

Zbog svih ovih razloga, važno je glasati za Evropljane - zaključio je Macron, uputivši poziv na borbu za demokratiju.

#EmmanuelMacron #Francuska #Njemačka #posjeta #Svijet