Članak

KOLEGIJ ODLUČIO

Javni servis BiH u dubiozi: Radnici bez plaća, na BHT-u se ukida 15 emisija

Pojedine emisije od danas neće biti u programu BHT-a, dok će trajanje nekih drugih biti skraćeno, odluka je Kolegija BHRT-a, kojeg čine generalni direktor Belmin Karamehmedović i urednici programa.

(Patria) - Pojedine emisije od danas neće biti u programu BHT-a, dok će trajanje nekih drugih biti skraćeno, odluka je Kolegija BHRT-a, kojeg čine generalni direktor Belmin Karamehmedović i urednici programa.

Jedna od najgledanijih emisija, 'Jutro za sve', od danas će umjesto tri sata trajati dva, i to od 7 do 9 sati zbog problema s resursima.

Iz programa su skinute emisije "Jedan" (intervju) Benjamina Butkovića, "Odbrojavanje", "Putevi zdravlja", "Nova avantura", domaći dokumentarni program, "Propuh", "Thinking Box", "Art Depo", "Moja zemlja", "DVS" - Filmski festival u Kanu, "Identiteti", "Global", "Konačno petak sa Majom Miralem", "Inbox", "Trend".

Dakle, od danas Javni radio-televizijski servis BiH neće ispunjavati svoju zakonsku obavezu o programskim sadržajima.

Ono što je poražavajuće je da voditelji i novinari koji su radili emisije koje se skidaju iz programa ne znaju da li od danas trebaju doći na posao, da li će biti preraspoređeni i šta će raditi.

Tešku finansijsku situaciju BHRT-a najviše osjećaju radnici koji su posljednju platu primili 8. aprila, te 150 KM početkom maja. Od tada do danas nije im uplaćena niti jedna marka.

Za sutra, 28. maja, Sindikat BHRT-a najavio je održavanje protestnog skupa u zgradi BHRT-a.

Poslovodni odbor BHRT-a ponovo je uputio poziv RTV FBiH da se postigne dogovor o raspodjeli prikupljene RTV takse koja stoji na računu Elektroprivrede BiH. BHRT traži da im se uplaćuje 50 posto od prikupljene takse, a RTV FBiH da ide 25 posto. RTV FBiH odbija takvu raspodjelu te poziva Upravu BHRT-a na razum i dogovor.

BHRT je 8. maja prekinuo usluge za RTV FBiH te su samo emitovali vijesti i Dnevnik, a Općinski sud u Sarajevu donio je hitnu privremenu mjeru kojom je naložio BHRT-u da im uključe signal.

Nakon toga je RTV FBiH protiv menadžmenta i članova Upravnog odbora BHRT-a podnijela krivične prijave.

#BHRT #emisije #javniservis #BiH