Članak

MIKE JOHNSON

Netanyahu će se uskoro obratiti na zajedničkoj sjednici američkog Kongresa

(Patria) - Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Mike Johnson najavio je u četvrtak da će se izraelski premijer Benjamin Netanyahu uskoro obratiti na zajedničkom sastanku Kongresa usred pojačanih tenzija s predsjednikom Joeom Bidenom zbog vođenja rata u Gazi, javio je Reuters.

Držeći glavni govor na godišnjem prijemu izraelske ambasade povodom Dana nezavisnosti, Johonson, najviši republikanac u Kongresu i kritičar izraelske politike demokratskog predsjednika Bidena, rekao je da će to biti „snažan iskaz podrške izraelskoj vladi u vrijeme kada im je to najpotrebnije.”

Takav govor će sigurno dodatno razbjesniti neke progresivne demokrate koji su sve kritičniji prema izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi i Bidenovoj podršci za nju.

Diplomatski skup održan je usred napetosti između Bidena i Netanyahua zbog nastojanja SAD-a da Izrael učini više na zaštiti palestinskih civila u ratu protiv Hamasa u Gazi. Ambasada je dala jednaku težinu govoru demokratskog američkog predstavnika Petea Aguilara, koji je dijelio platformu s Johnsonom na jednom intimnijem događaju u sjeni rata u Gazi.

Rekao je da je američka podrška Izraelu „gvozdena“. Govoreći prvi, Johnson je rekao uz aplauz izrazito proizraelske publike: „Večeras sam sretan što
vam mogu još nešto najaviti. Uskoro ćemo ugostiti premijera Netanyahua na Kapitolu na zajedničkoj sjednici Kongresa.“

Uzastopne američke administracije obično su slale visoke zvaničnike na prijeme povodom Dana nezavisnosti, što odražava status Izraela kao najvećeg saveznika Washingtona na Bliskom istoku. Potpredsjednica Kamala Haris, koja je situaciju u Gazi nazvala „humanitarnom katastrofom“ i pozvala na prekid vatre, održala je prošlogodišnju glavnu riječ, uglavnom veličajući američku
podršku Izraelu.

Državni sekretar Alejandro Mayorkas govorio je godinu ranije. Izraelski zvaničnik je ove godine rekao da ambasada želi da oda počast zakonodavcima na dvostranački način govorničkim ulogama u znak zahvalnosti za odobrenje Kongresa za novu vojnu pomoć SAD-a Izraelu.

Prijem je održan iste noći kada i državna večera u Bijeloj kući za kenijskog predsjednika Williama Ruta, za koju je izraelski zvaničnik rekao da je stvorio poteškoće u rasporedu za visoke članove administracije. Drugi niži zvaničnici administracije bili su na listi gostiju ambasade, prema izraelskom zvaničniku.

#AlejandroMayorkas #BenjaminNetanyahu #GazaWar #IsraelAid #JoeBiden #KamalaHarris #Kongres #MikeJohnson #PeteAguilar #WilliamRuta #Svijet