Članak

PREDSJEDNICA KOSOVA

Osmani: Svijet pruža budućim generacijama priliku da uče iz lekcija iz Srebrenice

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, svijet pruža budućim generacijama priliku da uče iz lekcija iz Srebrenice.

(Patria) - Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, svijet pruža budućim generacijama priliku da uče iz lekcija iz Srebrenice.

Poručila je to jučer predsjednica Kosova Vjosa Osmani, istakavši kako je priznanje genocida ključni korak ka pomirenju i borbi protiv negiranja genocida.

Osmani je na platformi X navela da je priznanje neophodno za ozdravljenje i trajni mir, "pružajući utjehu Majkama Srebrenice i svim preživjelim članovima porodica, osiguravajući da njihovi najmiliji nikada neće biti zaboravljeni".


"Pamtit ćemo! 11. jula i svakoga dana! Današnjim uspostavljanjem Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici svijet pruža budućim generacijama priliku da uče iz lekcija iz Srebrenice", napisala je jučer Osmani.

Onima koji su radili protiv Rezolucije poručila je da negiranje genocida nikada neće utrti put miru.

"Glasovi onih koji su kao djeca trpjeli ove strahote podsjećaju nas da okončanje negiranja genocida nije samo politička i pravna obaveza, već kolektivna moralna dužnost.

Moramo stajati ujedinjeni u borbi za istinu i pravdu. Neka nas vodi oštri podsjetnik u riječima nevinog djeteta koje pita: 'Majko, vojnici ubijaju djecu malim mecima, zar ne?'", napisala je Osmani.

#BudućeGeneracije #Genocid #MajkeSrebrenice #MeđunarodniDan #NegiranjeGenocida #Pomirenje #Priznanje #Srebrenica #TrajniMir #VjosaOsmani #Region