Članak

DŽANANOVIĆ ZA NAP

Rezolucija je dodatna potvrda istine o genocidu, ne smijemo upasti u zamku prebrojavanja glasova

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović u razgovoru za Novinsku agenciju Patria osvrnuo se na jučer usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Razgovarao: Rasim Belko

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović u razgovoru za Novinsku agenciju Patria osvrnuo se na jučer usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Džananović smatra da je usvajanje Rezolucije dodatna potvrda istine o genocidu nad Bošnjacima, koja je, između ostalog, utvrđena u presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Njeno usvajanje, ističe Džananović, važno je iz više razloga, primarno zbog žrtava i istine o genocidu.

- Bez obzira na velike napore i ulaganja negatora da i na međunarodnom planu negiraju genocid, oni nisu i nikada neće uspjeti. Usvajanje Rezolucije važno je i zbog onih koji su posvetili svoje živote borbi za istinu o agresiji, genocidu i zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini devedesetih.

Moramo biti svjesni da živimo u svijetu gdje se u kontinuitetu čine zločini i krše osnovna ljudska prava. Svijet trenutno posmatra ubijanje djece i civila u Gazi i drugim dijelovima svijeta.

Živimo u vremenu gdje mnoge zemlje gledaju svoje interese i na takvim pitanjima. Uzevši sve to u obzir, nikako ne smijemo upasti u zamku prebrojavanja glasova kada je glasanje o Rezoluciji u pitanju. Posebno ne smijemo stavljati u istu ravan one koji su bili suzdržani i one koji su glasali protiv usvajanja Rezolucije.

Većina onih koji su bili suzdržani priznaju genocid i nisu na tragu Srbije i pojedinih zemalja koje negiraju genocid. Siguran sam da će većina suzdržanih zemalja ispoštovati Rezoluciju i svakog 11. jula u svojim zemljama obilježavati i sjećati se žrtava genocida u Srebrenici - govori Džananović.

Nažalost, dodaje, današnju Srbiju i manji bosanskohercegovački entitet vode strukture koje preko institucija decenijama negiraju genocid, veličaju zločince, štite presuđene i osumnjičene ratne zločince, te ulažu mnogo u razne negatorske projekte.

Džananović potcrtava da se ne smije zanemariti i zaboraviti ideološka pozadina i velikodržavni ciljevi od kojih Srbija s ovim političkim liderima nikada neće odustati.

- Narativ koji su kreirali i razloge borbe protiv usvajanja Rezolucije je strategija koja je karakteristična za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. On je taj koji, skupa s Dodikom, koordinira i kreira regionalno političko okruženje i društvenu napetost, radikalizuje srpsko stanovništvo.

Sada Vučić pokušava prebrojavanjem glasova o Rezoluciji pokazati kako je on pobjednik i kako je zaštitio srpski narod. Želio je da se nakon svojih javnih istupa i napora prethodnih mjeseci u protivljenju usvajanju Rezolucije može nakon jučerašnjeg glasanja, kakav god rezultat bude, preko svojih medija predstaviti kao neko ko je podnio veliki napor za Srbiju i srpski narod i kako je uspio u tome - ističe Džananović.

U konačnici, nastavlja naš sagovornik, moramo biti svjesni da ova Rezolucija neće značajno promijeniti stanje na lokalnom i regionalnom nivou. Život se nastavlja, a neprijatelji Bosne i Hercegovine nastavit će gdje su stali. Neće istinski poštovati žrtve, negirat će genocid i neće poštovati suverenitet države Bosne i Hercegovine.

- Nama koji volimo ovu državu i koji poštujemo žrtve genocida ostaje da svako u svom domenu radi najbolje što zna, a u kontekstu Rezolucije žrtve genocida nikada nećemo zaboraviti i usvajanje Rezolucije je dodatna motivacija za dalji predan i iskren rad na polju naučnog istraživanja ratnih zločina i adekvatnog pamćenja istih - zaključio je Džananović u razgovoru za NAP.

#AleksandarVucic #BosnaHercegovina #Hag #MeđunarodniTribunal #NovinskaAgencija #Patria #RazimBelko #RegionalnoOkruzenje #Srebrenica #MuamerDžananović #BiH #izdvojeno