Članak

SAOPŠTENJE

HNV BiH: Rezolucija o Srebrenici je civilizacijsko pitanje

Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH oglasilo se saopštenjem povodom današnjeg izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a.

(Patria) - Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH oglasilo se saopštenjem povodom današnjeg izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a.

"Podrška usvajanju Rezolucije UN-a o Srebrenici predstavlja važan iskorak u procesu međunarodnog komemoriranja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine pred očima cijelog svijeta.

Ovo je, nadalje, priznanje porodicama preživjelih da trodecenijski napori, koje su ulagali svjedočeći istinu uprkos sistemskim pokušajima diskreditacije i dehumanizacije, nisu bili uzaludni.

Usvojena Rezolucija o Srebrenici nije i ne smije biti materijal oko kojeg će se podizati tenzije jer pravo i sloboda preživjelih da o svojim iskustvima, koja su objelodanjena i osvjedočena kroz presude relevantnih sudova, ne smiju biti zloupotrijebljeni i usmjeravani za daljnju dehumanizaciju preživjelih.

Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini, osobito one u entitetu Rs, da se suoče sa stvarnošću i da konačno krenu u proces normalizacije odnosa, suočavanja s prošlošću i gradnje mira.

Diplomatskom predstavništvu BiH u UN-u, kao i rukovodstvu Memorijalnog centra u Srebrenici, odajemo ljudsko priznanje i zahvalnost za uložene riskantne napore da bi istina o genocidu u Srebrenici bila na ovaj način posvjedočena.

Ostajemo odani saveznici u gradnji države Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti u njoj i žalimo zbog šutnje svih onih koji iz prikrajka pokušavaju ispratiti ovaj proces i prespavati ga. Ovo je civilizacijsko pitanje i iziskuje jasan stav", saopšteno je iz HNV-a BiH.

#HNV #RezolucijaOSrebrenici #BiH #Srebrenica #politika