Članak

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković: Protestna nota bit će poslana svim zemljama koje su glasale protiv Rezolucije

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se danas javnosti nakon što je u Generalnoj skupštini UN-a usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se danas javnosti nakon što je u Generalnoj skupštini UN-a usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, prenosi N1.

Konaković kaže kako je sretan što je istina pobijedila, te najavljuje da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputiti protestnu notu zemljama članicama Generalne skupštine koje su danas u UN-u glasale protiv Rezolucije.

Predsjedniku Rs Miloradu Dodiku i svima onima koji govore o destablizaciji države poručio je da će u bilo kakvom pokušaju djelovanja u tom smislu dobiti snažan odgovor institucija.

- Danas su pobijedili fakti iz presuda međunarodnih sudova i od danas će cijeli svijet, prije svega u Generalnoj skupštini UN-a, od naredne godine 11. jula sjetiti se žrtava genocida u Srebrenici - govori Konaković.

Dodaje da će širom svijeta u svim civilizovanim zemljama biti podignuta svijest o tom događaju.

- Možda se nekome čini da se davno desilo, nama je to bliži period bolne istorije. Ovom Rezolucijom se šalje nikada jasnija poruka onima koji negiraju genocid i slave ratne zločine i zločince.

Mislim da je ovo veoma važan proces, ne samo za BiH, nego i zbog onoga što se dešava u svijetu, jasna poruka cijelom svijetu - potcrtava.

Naglašava kako ovo nije vrijeme za likovanje, ovo nisu pobjede ni utakmice, ovo je borba da se istina pozicionira onako kako zaslužuje i da se pošalju snažne poruke.

- Veoma nam je važno da danas od diskutanata nismo čuli nikoga, čini mi se, da je govorio protiv činjenica ili negiranja genocida, osim predsjednika Srbije.

Nisam slušao Rusiju. Govorili su o tajmingu, jedinstvu, zajedničkom stavu svih naroda u BiH.

Zbog toga smo se morali oglašavati jer od nas se očekuje da imamo jedinstven stav u BiH s onima zbog kojih se Rezolucija donosi - rekao je Konaković.

Dodaje kako ovo nije nikakva pobjeda, ni likovanje, već samo djelić pravde za porodice žrtava genocida, za one koji su te strašne zločine doživjeli.

- Smatram važnom činjenicu da je cijeli region, naše komšije, zemlje s kojima smo nekada davno činili zajednicu u Jugoslaviji, da su sve zemlje regiona osim Srbije bile na pravoj strani.

Neke od njih su bile veoma hrabre, bez obzira na sve pritiske iz velikih svjetskih centara, pogotovo Srbije na čelu s Vučićem. Mi to nikada nećemo zaboraviti - napominje Konaković.

Uputio je i poruku onima koji su prijetili destabilizacijom BiH i regije.

- Oni koji su prijetili destablizacijom u BiH i regionu, i oni koji su jedini govorili o kolektivnoj krivici, mislim na Vučića, Dodika i još nekoliko zvaničnika Rs i Srbije, kada se ova Rezolucija počne primijenjivati, morat će svom narodu objasniti zašto su ga gurali u koncept kolektivne odgovornosti i krivice i zašto su izmišljali teze o ratnoj šteti i izvrtali fakte kako bi pokušali zaustaviti civilizacijski proces.

Bili su veoma agresivni, nisu uspjeli ubijediti oni i Rusija zajedno 17 zemalja. Vučić je pokušao minimizirati velike svjetske sile i male države govoreći o potčinjenosti velikim svjetskim silama - to su posljedice o kojima će morati odgovarati prije svega javnosti Srbije i ljudima koje ova tema na pravi način zanima - dodao je Konaković.

#BiH #ElmedinKonaković #GeneralnaSkupštinaUN #politika #RezolucijaOSrebrenici