Članak

GENERALNA SKUPŠTINA

Vučić u UN: Rezolucija o Srebrenici otvorit će stare rane i stvoriti potpuni politički haos

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je danas zemlje članice Ujedinjenih nacija da ne podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se danas Generalnoj skupštini UN-a, koja u ovim trenucima razmatra Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vučić je govorio nakon predstavnice Njemačke, koja je, između ostalog, razobličila lažne narative, poručivši da Rezolucija nije usmjerena ni protiv koga, pa ni protiv Srbije, već protiv počinilaca genocida u Srebrenici.

Vučić je kazao kako mu je teško govoriti nakon Njemačke.

- Želim da razotkrijem neistine, ja sam se poklonio žrtvama u Srebrenici - rekao je Vučić i pozvao članice Generalne skupštine da glasaju protiv, jer, kako je rekao, radi se o "visoko politizovanoj Rezoluciji".

Postavio je pitanje zašto se donosi Rezolucija "kada se radi o individualnoj odgovornosti, a svi odgovorni su osuđeni." Također je upitao "zašto se ovaj slučaj donosi kada smo već donijeli Rezoluciju 2015. godine."

Upitao je i da li ova Rezolucija donosi pomirenje, a postavio je i pitanje stalnoj predstavnici Njemačke - "zašto su krili pripremu za ovu Rezoluciju?".

- Zašto ova Rezolucija baš sada? Nadam se da će svi genocidi po Rezoluciji iz 2015. biti osuđeni, uključujući i genocid učinjen prema srpskom narodu. Platili smo najveću cijenu u Drugom svjetskom ratu - poručio je Vučić.

Ustvrdio je da je danima pred zasjedanje Generalne skupštine UN vršen pritisak na mnoge zemlje članice.

- Pitam i tražim odgovor moćnih - zašto vam je bilo potrebno da vršite tako veliki pritisak na zemlje članice UN, zašto ste prijetili zemljama koje nisu htjele da glasaju za Rezoluciju?

Imam na desetine takvih primjera. Ima jedna mala zemlja sa Balkana koja će glasati protiv ove Rezolucije, jer će ona otvoriti "pandorinu kutiju", i vi ćete morati da odgovorite na desetine optužbi za genocid.

Ovdje se ne radi o pomirenju, nije riječ o sjećanjima. Ovo će otvoriti stare rane i stvoriti potpuni politički haos - dodao je Vučić.

#AleksandarVučić #genocid #rezolucija #RezolucijaOSrebrenici #srbija #Srebrenica #BiH