Članak

TUŽILAŠTVO BiH

SKY I ANOM: Samo jedan predmet okončan, u sedam se još uvijek sudi

(Patria) - Tužilaštvo BiH objavilo je informacije o SKY i ANOM predmetima i do sada podignutim i potvrđenim optužnicama, kao i status tih predmeta.

Prva optužnica podignuta je u predmetu Transporter protiv Dalibora Railića i još sedam osoba 6. decembra 2022. godine. U ovom predmetu koji se vodi pred Sudom BiH Tužilaštvo BiH izvodi dokaze.

Optužnica protiv Ratković Saše i dr. (9 osoba) akcija “Odin“ podignuta je 18. januara 2023. I u ovom predmetu Tužilaštvo izvodi dokaze.

U predmetu Bibić Sako i dr. (5 osoba) – akcija “Diablo” optužnica je podignuta 15. februara 2023. godine i
Tužilaštvo izvodi dokaze.

Optužnica protiv Milana Matkovića podignuta je 10. marta 2023. godine, a Tužilaštvo izvodi dokaze.

U predmetu Staza Dragan Pejović zvani „Bosanac“ i dr. (14 osoba) optuženi su 14. juna 2023. Predmet je zatvoren u slučaju 12 optuženih. Predmet je i dalje otvoren u slučaju Gorana Novčića i Miloša Kovačevića. Detalje predmeta i kazne koje su optuženi dobili pogledajte ovdje

U predmetu Storage 1 i 2, te akciji Transporter optužen je Bojan Cvijetić i još 18 osoba te tri kompanije). Optužnica podignuta 20. septembra 2023. Tužilaštvo izvodi dokaze.

U predmetu Golub protiv Dragana Gajića i još šest optuiženih u toku je sudski proces u kojem Tužilaštvo izvodi dokaze. Optužnica podignuta 24. oktobra 2023.

U predmetu Trn bile su optužene dvije osone Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić za korupcijsko krivično djelo.
Optužnica podignuta 08. januara 2024., a predmet je zatvoren jer je s obojicom optuženih postignut sporazum o priznanju krivice i Sud BiH 11. marta 2024. godine.

Nedeljko Lubura, u vrijeme počinjenja krivičnog djela zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, a Bojan Roguljić, kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od jedne godine, te novčanom kaznom u iznosu 10.000 KM.

#Anom #BiH #optužnice #SKY #Sud #Tužilaštvo