Članak

POSLOVODNI ODBOR

RTV FBiH pozvao upravu BHRT-a: Zajednički konačno spasimo javne servise

Poslovodni odbor Radio-televizije FBiH pozvao je Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, kakav je za sve uspješno egzistirao posljednjih šest godina.

(Patria) - Poslovodni odbor Radio-televizije FBiH pozvao je Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, kakav je za sve uspješno egzistirao posljednjih šest godina.

"Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV FBiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama.

Vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz saradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni.

Potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo bi se nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plata radnicima i BHRT-a i RTV FBiH, što je bio slučaj svih prethodnih godina.

RTV FBiH, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, pristupila bi redovnom plaćanju tehničkih usluga, što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po ovom osnovu, u spomenutom je periodu prebacila više od 100 miliona maraka.

Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV-a bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 1. januara 2024., kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo.

Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše kuće", saopštio je Poslovodni odbor Radio-televizije FBiH.

#BHRT #BiH #Poslovodniodbor #RTVFederacije