Članak

DIREKTOR MC SREBRENICA

Suljagić o najavi Mađarske da će glasati protiv rezolucije: Ovo je rezultat desničarskih stavova

Foto: Emir Suljagić N1

(Patria) - Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić komentarisao je odluku Mađarske da glasa protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a koju je danas saopćio ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto u društvu predsjednika Rs Milorada Dodika.

Suljagić ističe da je stav Mađarske zabrinjavajući i da se ne može zanemariti. Podsjetio je da rezolucija ima za cilj odavanje počasti sjećanju na hiljade žrtava genocida u Srebrenici.

"Glasajući protiv toga, Mađarska se pridružila snagama poricanja i revizionizma, potkopavajući međunarodne napore da se prizna i uči iz ove tragedije. Ova odluka nije izolovani incident, već odraz dugogodišnjih desničarskih stavova i politike mađarskog premijera Viktora Orbana. Orbanovo protivljenje rezoluciji o Srebrenici može se posmatrati kao dio šireg obrasca odbijanja međunarodnog konsenzusa o pitanjima ljudskih prava", ističe Suljagić.

Dodaje da odbijanje Mađarske da prizna genocid šalje opasnu poruku da se historijske istine mogu lako zanemariti zbog politike.

Govoreći o osudi glasanja Mađarske, ključno je naglasiti važnost sjećanja i odavanja počasti žrtvama Srebrenice.

"Priznavanje genocida je ključni korak ka tome da se takvi užasi nikada ne ponove. Odluka Mađarske oštar je podsjetnik na trajnu potrebu da se čvrsto suprotstavi poricanju i političkim snagama koje ga održavaju", zaključuje Suljagić.

#EmirSuljagić #Mađarska #rezolucija #BiH