Članak

POMOĆ NE PROLAZI

Izrael i Egipat razmjenjuju optužbe o prijelazu Rafah i humanitarnoj krizi u Pojasu Gaze

(Patria) - Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak da Egipat mora biti 'ubijeđen' da ponovo otvori granični prijelaz Rafah sa Gazom kako bi se „omogućio nastavak isporuke međunarodne humanitarne pomoći“, javile su agencije.

On je u saopštenju rekao da je „ključ za spriječavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze sada u rukama naših egipatskih prijatelja“, dodajući da griješe strani kritičari koji krive Izrael za humanitarnu situaciju.

Katz je rekao da Hamas „neće kontrolirati prijelaz Rafah. Ovo je sigurnosna potreba oko koje nećemo praviti kompromis“.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry osudio je u utorak, kako je rekao, pokušaj Izraela da okrivi Egipat za humanitarnu krizu u Gazi. Shoukry je u saopštenju dodao da su izraelsko zauzimanje graničnog prijelaza Rafah iz Gaze u Egipat, kao i njegove vojne operacije u tom području, glavni razlozi zbog kojih pomoć nije mogla ući u Gazu.

Egipatski ministar vanjskih poslova dodao je da „Egipat potvrđuje svoje kategorično odbacivanje politike iskrivljavanja činjenica i odricanja odgovornosti koju slijedi izraelska strana“.

Na mreži X, Katz je potom rekao: „Jučer sam razgovarao s britanskim ministrom vanjskih
poslova Davidom Cameronom i njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock o potrebi da se Egipat ubijedi da ponovo otvori prijelaz Rafah kako bi omogućio nastavak isporuke međunarodne humanitarne pomoći Gazi“ i dodao da je „ključ za sprječavanje humanitarne krize u Gazi sada u rukama naših egipatskih prijatelja“.

Shoukry je odgovorio da je „Izrael jedini odgovoran za humanitarnu katastrofu s kojom se Palestinci trenutno suočavaju u Pojasu Gaze“, dodajući da je izraelska kontrola palestinske strane graničnog prijelaza Rafah i njene vojne operacije izlažu „humanitarne radnike i vozače kamiona neposrednim opasnostima“, misleći na kamione koji čekaju ulazak u Gazu.

To je, kako je rekao, „glavni razlog nemogućnosti unošenja pomoći preko prelaza“.

#Egipat #Gaza #Izrael #pomoć #Rafah #Svijet