Članak

DŽUDŽANOV ANARHIZAM

Trojkini politički liliputanci imenovanjem Vukoje gase demokratsku BiH: Čovićeve sarajevske konkubine spremne na sve!

Ponosno su Trojkini politički liliputanci davali na znanje da su u Boškovićevoj Komisiji za izbor i imenovanje dali glas Vukoji iako su najmanje dva druga kandidata kvalifikovanija od Čovićevog sudije.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Poput obezglavljene kokoške vlast u entitetu Federacija BiH tumara između bezakonja i antiustavnog djelovanja. Takav hod nametnute vlasti djeluje neuporedivo gore i opasnije od svih godina u kojima je HDZ blokirao vlast i procese u ovom entitetu. S obzirom da je navodna deblokada učinjena suprotno Ustavu, demokratiji i vladavini prava, jasno je da je to otvorilo priliku Draganu Čoviću da pređe u potpunu ofanzivu i ostvari sve što nije mogao ostvariti ranije. Ranije je blokirao jer mu partneri nisu dozvoljavali da FBiH pretvara u vlastitu državicu, sada agresivno napada jer mu partneri sve to dopuštaju.

Kako sam i pretpostavio u tekstu “Da je Trojka predvodila Vladu RBiH tokom agresije Tuđman bi lahko ostvario snove o banovini Hrvatskoj”, a Istraga.ba potvrdila jučer, Čović i Trojka spremili su se da na majskoj sjednici završe veliki dio posla iz HDZ-ove agende.

Ključni dio tog posla je imenovanje Marina Vukoje bliskog HDZ-u na poziciju sudije Ustavnog suda BiH. Vukoja je od kandidiranja sporan, jer nema ni radnu praksu a posljedično ni znanje potrebno za sudiju Ustavnog suda BiH. Ali, za leđima ima HDZ i invalidnu političku strukturu naspram sebe. Ta struktura oličena u naličju politike i formatu Trojke ni iz moralnih, a kamo li stvarnih razloga niti jednog trena nije dovela u sumnju izbor Vukoje.

Ponosno su Trojkini politički liliputanci davali na znanje da su u Boškovićevoj Komisiji za izbor i imenovanje dali glas Vukoji iako su najmanje dva druga kandidata kvalifikovanija od Čovićevog sudije.

Danas čitam da nesretna Mirjana Marinković Lepić (dama s kompenzacijske liste) apsolutno podržava izbor Marina Vukoje. I mnogo je federalnih zastupnika u parlamentarnoj većini koji sliče nesretnoj Marinković Lepić, koje niko nije izabrao ali ih je stranka očito namjenski formatirala da bespogovorno ispunjavaju želje. Takva je zapravo Trojka u cjelini.

Nametnuta politička formacija lažnih liberala, socijaldemokrata i centralista smjelo se usmjerila na kreiranje anarhizma u korist stvaranja Čovićizma. A Čovićizam je ono stanje u kojem je blokirano sve što je za državu, a funkcioniše sve što je za tročlanu kastu i Džudžana s Neretve!

No, vratimo se Vukoji, nesretniku koji nije imao smjelosti ni zarad vlastitog integriteta reći da više nije kandidat. Plan njegovog imenovanja je bio lukav, sada je provaljen jer je očito namjera da se prije plenarnog zasjedanja Venecijanske komisije 21./22. juna završi posao kako se ne bi ostavila ni mogućnost za propitivanje ovakvog izbora sudije Ustavnog suda BiH.


Podsjećamo, Željko Komšić je u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 15. marta 2024. godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji u vezi načina izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja sa praksom u zemljama Vijeća Evrope.

S obzirom da se pogrešno interpretira, Komšićev zahtjev nije se odnosio na očitovanje o Vukoji, nego o praksi i načinu izbora sudija ustavnih sudova u EU. Također, šef Kluba Demokratske fronte Mahir Mešalić je uputio inicijativu 'da se odlučivanje o imenovanju nedostajućeg sudije/sudinice u Ustavni sud Bosne i Hercegovine odgodi do donošenja Mišljenja Venecijanske komisije na plenarnom zasjedanju'.

Ali, parlamentarna većina koja ne mari za Ustav, koja usvaja Poslovnik za tajnu i privatnu upotrebu očito ne mari mnogo ni za mišljenje Venecijanske komisije ni za inicijative klubova zastupnika, već nastavlja svojim putem anarhije i Čovićizma.

Činjenica da su Naša stranka, SDP i NiP pristali biti političke konkubine Dragana Čovića strašnija je od svih činjeničnih dokaza o njihovoj izdaji ne samo države, već i zdravog društva, ustavnog poretka i parlamentarizma.

Jer, u političkom rječniku ne postoji drugačiji način da se opiše način na koji sarajevski trikolori djeluju još od konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma FBiH. Ta sjednica, kao i osma vanredna, kao i one sjednice na kojima je mijenjan poslovnik završile su kao sporovi na Ustavnom sudu Federacije BiH i sami Bog zna zašto još ti predmeti nisu razriješeni.

Neki od zastupnika su nam u ranijem periodu kazivali da ne očekuju pravovremenu reakciju Ustavnog suda FBiH jer je isti hendikepiran političkim pipcima političkih konkubina Dragana Čovića.

Totalitarno djelovanje parlamentarne većine HDZ/Trojka/plaćene ruke odvelo je entitet Federaciju u potpuno rušenje Ustava i propisa, a ono što je najavljeno će dovesti entitet FBiH u poziciju suprotstavljanja evropskim praksama nakon donesenog mišljenja Venecijanske komisije.

Tu će zapravo završiti svaka iluzija da vlast koju je nametnulo nekoliko diplomata može da nas oslobodi okova i povede integracijskim putevima ka EU. Tu će, bojim se skončati i sve tiše nade da ćemo jednog dana biti demokratsko društvo.

Jer, sarajevski trikolori očito je uživaju u ulozi Čovićevih konkubina i zbog toga ne pokazuju ni najmanju namjeru da nešto promijene. Pitanje je samo do koje mjere će građani FBiH trpiti te njihove odnose!

#BosnaiHercegovina #DraganČović #MarinVukoja #MirjanaMarinkovićLepić #politika #RasimBelko #trikolori #trojka #VenecijanskaKomisija #BiH #izdvojeno