Članak

NAMETANJE KOLEKTIVNE KRIVICE

Milanović odgovorio Dodiku: Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je kao neistinite i neprihvatljive odbacio tvrdnje predsjednika Rs Milorada Dodika o tome da se samo mali broj Hrvata nije solidarisao sa zločinima ustaškog režima.

(Patria) - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je kao neistinite i neprihvatljive odbacio tvrdnje predsjednika Rs Milorada Dodika o tome da se samo mali broj Hrvata nije solidarisao sa zločinima ustaškog režima.

"Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je 'vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima', što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod", saopštio je Milaovićev Ured.

Srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore jučer su u Donjoj Gradini održali komemoraciju za žrtve koncentracionog logora Jasenovac, pri čemu su višestruko uvećavali broj ondje ubijenih osoba i tvrdili da ih je bilo 700.000, uprkos tome što su do sada dokumentovani podaci o nešto više od 83.000 žrtava.

Dodik je uz to dodao da su se u Hrvatskoj "stotinu godina oštrile sjekire" da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe pa je sugerisao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

"Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine.

Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu", ističe se u saopštenju.

U saopštenju Milanovića piše i da su Hrvati bili među prvima u Evropi koji su osnovali antifašistički partizanski odred te su se borili "ne samo za oslobođenje od njemačke i italijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio".

- Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim - kazao je Milanović, dodavši da se "Hrvatska nema čega stidjeti jer je učešćem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put".

#ZoranMilanović #MiloradDodik #region #Hrvatska