Članak

USVOJENA REZOLUCIJA

Generalna skupština pozvala Vijeće sigurnosti da preispita članstvo Palestine u UN

Rezolucija Generalne skupštine UN, koja poziva Vijeće sigurnosti UN da preispita palestinsko članstvo u UN usvojena je danas sa 143 glasa za, devet protiv i 25 suzdržanih.

(Patria) - Rezolucija Generalne skupštine UN, koja poziva Vijeće sigurnosti UN da preispita palestinsko članstvo u UN usvojena je danas sa 143 glasa za, devet protiv i 25 suzdržanih, piše N1.

Rezolucija poziva Vijeće sigurnosti da "ponovo povoljno razmotri stvar" i naglašava da se palestinskim vlastima odobri članstvo u UN, rekavši da je "Palestinska uprava kvalifikovana za članstvo u UN".

Prije početka zasjedanja Generalne skupštine UN, misija SAD-a pri UN naznačila je da će SAD ponovo staviti veto ako rezolucija bude usvojena i zahtjev za članstvo poslan Vijeću sigurnosti, rekavši da očekuju sličan ishod onome što se dogodilo u aprilu.

Američka misija saopštila je da Palestinska uprava ne ispunjava kriterije za članstvo u UN i da rezolucija ne rješava zabrinutosti koje su ranije iznesene u vezi s palestinskim članstvom.

U aprilu su palestinske vlasti ponovo pokrenule svoj zahtjev za članstvo, a kasnije tog mjeseca SAD su stavile veto na pokušaj Palestinaca da postignu status članstva.

Glasanje u Vijeću sigurnosti pokazalo je 12 članica za i jednu protiv, uz veto SAD-a.

Izrael je pohvalio američki veto, nazvavši palestinsku ponudu "sramotnim prijedlogom", dok je predsjedništvo Palestinske uprave nazvalo veto "nepoštenim, nemoralnim i neopravdanim".

U septembru 2011. Palestinske vlasti nisu uspjele dobiti priznanje UN kao nezavisne države članice. Godinu dana kasnije, UN je odlučio da će se status Palestinske samouprave "nečlanica posmatrač" promijeniti u "nečlanica država posmatrač", slično Vatikanu.

#GeneralnaSkupštinaUN #Izrael #Palestina #SAD #VijeceSigurnosti #Svijet