Članak

ZAŠTO SMETA PROTEST ZA OBRAZOVANJE?

Milicioner Katica uskoro uvodi policijski sat od akšama do sabaha, Trojka i bez helikoptera leti u diktatorsku represiju!

Piše: Rasim Belko

U Kantonu Sarajevo koji su prije samo dva mjeseca Schmidtovi trikolori proglašavali evropskim, najavljujući EU blagostanje i demokratiju danas je zabranjen PROTEST ZA BOLJE OBRAZOVANJE.

Protest je zabranio MUP Kantona Sarajevo, a iz resornog sindikata navode da im nije poznat razlog jer na njihovim dosadašnjim protestima do sada nije bilo nikakvih problema, a kamo li nereda.

Evropska konvencija o ljudskim pravima, koja je po jačini iznad Ustava BiH garantuje svim ljudima u Bosni i Hercegovini pravo na okupljanje. No, zalud konvencije, Ustav i druge pravne norme kada MUP KS na čijem čelu je NiP-ov Admir Katica provide samovlašće i represiju.

Protekle sedmice pisali smo o neviđenoj represiji koju je MUP Kantona Sarajevo provodio nad navijačima Sarajeva. Odgovorni iz MUP-a okrivili su navijače, koji nisu počinili nikakav prekršaj.


Od te represije nad navijačima svjedočili smo nekoliko paljevina u KS, a sinoć smo bili svjedoci i otmice stranog državljanina na Ilidži. Isto tako primjetna je pojava stranih državljana u čudnim nošnjama koji hodaju užim centrom Sarajeva i promovišu nešto njima poznato.

Kontinuirano svjedočimo pucnjavama, obračunima, bombaškim napadima. Do danas građani Kantona Sarajevo nisu bili sigurni i to su jasno izražavali, od danas su ne samo nesigurni nego i spriječeni da brane i traže svoja prava.

Očigledno je da je u vladajućoj oligarhiji režimskog paketa NiP, SDP, NS zavladala ozbiljna panika pa se potpunom represijom i silom vlasti nastoji održati kakav takav privid sigurnosti i normalnog stanja.

Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica vjerovatno će u historiji ostati zapisan kao čelnik MUP-a s najviše represivnih mjera, a istovremeno mandatom obilježenim potpunom nesigurnošću.

S obzirom da Katica i MUP koji vodi nisu u stanju osigurati sigurnost građanima, pa su ulice glavnog grada i metropole u pokušaju skoro prazne u večernjim satima, možemo očekivati da nam Katica uvede akšamski policijski sat. Odnosno, zabranu kretanja od zalaska do ulaska sunca.

Šta će sve još zabraniti u procesima silovanja demokratije i ljudskih prava možemo nagađati, ali ono što je veoma izvjesno jeste da kriminalu neće stati u kraj. Nije stao godinama unazad otkako je na čelu MUP-a KS, neće stati ni u ove dvije koliko mu je ostalo. Sad je definitivno vidljivo da se Katica ponajviše posvetio nabavci helikoptera, koji još zadugo neće poletjeti iznad sarajeva, a ni pomoći građanima da se osjećaju sigurnije.

Na kraju, ne mogu a da se ne zapitam je li to MUP KS, ali i potkapacitiranu Vladu KS strah od protesta za bolje obrazovanje. Jer, mjesecima se na ovim i drugim medijskim stranicama piše o sumnjivim diplomama i raznim drugim falsifikatima njihovih kadrova koje su imenovali na različite pozicije.

Boji li se trojkaška vlast procesa u kojem će se obrazovanje pokušati oporaviti od urušavanja koje mu je počinila njihova ministrica Naida Hota Muminović i budućnosti u kojoj će ljudi sa znanjem i kredibilitetom voditi procese? Vjerovatno boje, jer su pokazali da takvih skoro i nemaju!

Zato i zabranjuju proteste, jer idu izbori, a sarajevski trikolori više su nego svjesni potpune političke propasti!

#AdmirKatica #BIH #Izdvojeno #MUPKS #NaidaHotaMuminović #NIP #protestzaobrazovanje #RasimBelko #represija #Sarajevo #Trojka