Članak

BILI POD NADZOROM

SPS protjerao tri osobe iz Bosne i Hercegovine, dvije su bile sigurnosno interesantne

(Patria) - U protekla dva dana, Služba za poslove sa strancima izvršila je prisilno udaljavanje tri lica iz Bosne i Hercegovine, od kojih je jedno lice prethodno presuđivano zbog učinjenog krivičnog djela prema čl. 179 st. (1) i čl. 206. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Preostala dva lica bila su sigurnosno interesantna.

Lica koja su prisilno vraćena u zemlje porijekla bila su pod nadzorom u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima prije njihovog udaljavanja. Proces prisilnog udaljavanja finansiran je sredstvima Evropske komisije kroz projekat posebnih namjena, a isti je realizovan komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu. Uz pratnju službenika osiguranja i pratnje i adekvatne bezbjedne mjere, lica su predata nadležnim organima u zemlje porijekla.

Služba za poslove sa strancima nastaviće da sarađuje sa drugim agencijama za sprovođenje zakona na jačanju saradnje i identifikaciji osoba koje krše zakonske propise. Takođe, Služba će nastaviti sa preduzimanjem mera iz svoje nadležnosti kako bi dodatno ojačala bezbednost i zaštitu građana.

#Bosnia #Collaboration #Enforcement #Europe #Federation #Herzegovina #Immigration #LawEnforcement #Protection #Security #BIH