Članak

BLISKI ISTOK

UNRWA zatvara kompleks u istočnom Jerusalemu nakon napada

(Patria) - Šef najveće humanitarne agencije UN-a u Gazi kaže da privremeno zatvara njeno sjedište u okupiranom istočnom Jerusalemu nakon brojnih napada, javio je BBC.

Philippe Lazzarini je rekao da su „stanovnici Izraela“ dva puta zapalili perimetar kompleksa u četvrtak uvečre. Nije bilo žrtava, ali je vatra „prouzročila veliku štetu na otvorenom“, napisao je on na društvenim mrežama.

„Još jednom su životi osoblja UN-a bili u ozbiljnom riziku. Naš direktor je uz pomoć drugog osoblja morao sam da ugasi požar jer je izraelskim vatrogascima i policiji trebalo neko vrijeme prije nego što su se pojavili“, dodao je.

Lazzarini je objavio video snimak, kako je rekao, „gomila u pratnji naoružanih ljudi“ koji su uzvikivali „zapalite Ujedinjene nacije“. Rekao je da je to drugi put ove sedmice da je kompleks bio napadnut i da neće biti ponovo otvoren dok se „ne uspostavi odgovarajuća sigurnost“.

Također ove sedmice, UNRWA je rekla da je prijavila deset incidenata koji uključuju pucanje na konvoje i maltretiranje i uznemiravanje osoblja UN-a u periodu od dvije sedmice.

Izrael je bio vrlo kritičan prema UNRWA-i, optužujući neke od njenih članova osoblja za umiješanost u napade Hamasa 7. oktobra. Navodi su naveli nekoliko međunarodnih donatora da privremeno obustave svoje finansiranje, iako su neki sada obnovili isplatu pomoći.

Nezavisna revizija UN-a kasnije je presudila da Izrael tek treba da pruži „dokaze“ za ovu tvrdnju. Također je utvrdila da UNRWA treba učiniti više da poboljša svoju neutralnost, provjeri osoblje i transparentnost.

#BBC #Donors #Hamas #Humanitarian #Incidents #Izrael #Jerusalem #PhilippeLazzarini #Security #UNRWA #Svijet