Članak

AKO NASTAVI S PLANOVIMA

FIFA bi se mogla suočiti sa sudskim postupkom zbog zgusnutog kalendara takmičenja

Naredne sezone sva tri evropska klupska takmičenja bit će proširena na po 36 klubova.

(Patria) - Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) suočava se sa sudskim postupkom koji bi pokrenuli Međunarodni sindikat profesionalnih igrača (FIFPro) i Udruženje svjetskih liga, ako nastavi s planovima da se na kraju naredne sezone održi Svjetsko prvenstvo sa 32 kluba.

Oni su nezadovoljni jer je kalendar takmičenja "sada prezasićen do te mjere da nacionalne lige nisu u stanju da pravilno organizuju takmičenja", a igrači su gurnuti "preko svojih granica sa značajnim rizicima od povreda i uticajima na njihovo blagostanje", prenosi BBC.

Naredne sezone sva tri evropska klupska takmičenja bit će proširena na po 36 klubova.

Liga prvaka i Liga Evrope će u prvoj fazi takmičenja imati po osam utakmica, u poređenju sa po dosadašnjih šest. Moguće je da će klub morati da odigra 17 utakmica da bi osvojio neko od tih takmičenja.

U pismu poslanom predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu i generalnom sekretaru Mattiasu Grafströmu, u koje je BBC imao uvid, FIFPro i Udruženje svjetskih liga naveli su da bi, ako FIFA proširi svoja takmičenja, trebalo da promijeni druga.

Dodaje se da je nametanje tereta prilagođavanja nacionalnih liga i igrača suštinski uvrjedljivo i da ugrožava lige i utiče na dobrobit igrača.

BBC je naveo da FIFA vjeruje da je uzela u obzir dobrobit igrača kada je pravila kalendar takmičenja.

Svjetska kuća fudbala tvrdi da bi u zemlji čija liga broji 18 klubova i jedno kup takmičenje, kao Njemačka, SP i Interkontinentalni kup uticali samo na 2,3 posto utakmica odigranih na klupskom nivou tokom sezone.

FIFA je navela da su uticajni klubovi u decembru podržali planove vezane za Svjetsko klupsko prvenstvo.

FIFPro i Udruženje svjetskih liga naveli su u pismu da će, ako FIFA odbije da se formalno posveti rješenju problema, na sastanku Vijeća 17. maja u Bangkoku članovi biti obaviješteni o dostupnim opcijama. Te opcije, navodi se u pismu, uključuju i pravni postupak protiv FIFA-e.

Na Vijeću FIFA-e na Tajlandu učestvovat će svih 211 članica.

Brojni evropski klubovi, među kojima i engleski organizuju predsezonske i i turneje po završetku lige po SAD-u i Australiji, što će znatno povećati broj utakmica.

#Bangkoku #FIFA #FIFPro #GianniInfantino #InterkontinentalniKup #LigaEvrope #LigaPrvaka #MattiasGrafströmu #Njemačka #SvjetskoPrvenstvo #sport