Članak

PREMIJER NAJAVIO

Spajić: Crna Gora podržat će Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Crna Gora će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, najavio je danas crnogorski premijer Milojko Spajić.

(Patria) - Crna Gora će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, najavio je danas crnogorski premijer Milojko Spajić.

Spajić je to ustvrdio obraćajući se poslanicima u crnogorskoj Skupštini, odgovarajući na pitanje lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da li će Crna Gora podržati Rezoluciju o Srebrenici koju su inicirale Njemačka i Ruanda.

Spajić je rekao da je Crna Gora sto posto usklađena s evropskom vanjskom, sigurnosnom i odbrambenom politikom, te da će tako biti i ubuduće.

- Mi ćemo glasati za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Upravo i ovu rezoluciju koju imamo ispred nas - glasat ćemo za - kazao je Spajić.

Dodaje kako je javno o tome govorio.

- Osuđivali smo genocid, nemamo problem da to uradimo - istakao je Spajić.

Naveo je kako će Vlada o tome raspravljati, ali da misli da je izlišno to spominjati, jer su se sporazumom obavezali da vode prevropsku politiku.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima nezavisnu vanjsku politiku.



- Crna Gora je nezavisna država i ima veliko razumijevanje za stav i Srbije, i Kosova, i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Sjeverne Makedonije.

To su naši prijatelji, želimo najbolje moguće odnose s njima, da imamo partnerske odnose s njima i produbljujemo ekonomsku saradnju - naglasio je.

Poručio je da Crna Gora ne želi da stane na stranu bilo koga.

- Želimo da smirimo tenzije i da opustimo relacije između Bošnjaka i Srba, Albanaca i Srba, Hrvata i Bošnjaka, Makedonaca i Bugara, između bilo koga u regionu. Naš cilj je da Crna Gora bude pomiritelj - uvjerava Spajić.

Istakao je kako ne prihvata tezu da je Crna Gora od bilo koga lošija.

- Mi smo jednaki sa Francuzima, Nijemcima, Austrijancima, Italijanima, Amerikancima, Japancima, uvijek. Crna Gora je dugovječna država, koja je postojala kada mnoge evropske države nisu, mi nismo tikva bez korijena, imamo itekako dubok korijen - istakao je crnogorski premijer.

U pisanom odgovoru Ibrahimoviću, naveo je da Vlada Crne Gore, u konsultaciji sa saveznicima, predlaže dva amandmana na Rezoluciju UN-a.

Spajić je rekao da čvrsto vjeruju da se tim amandmanima uvažavaju žrtve, ali i sprječava žigosanje naroda zbog zločina pojedinaca.

- Oni imaju za cilj da onemoguće manipulacije koje često služe određenim društveno-političkim činiocima za unutrašnje potrebe - istakao je Spajić.

Obraćajući se na sjednici Skupštine posvećenoj "Premijerskom satu", kazao je da su svi svjedoci da je postojala propaganda da će se rezolucijom "izglasati" genocidnost nekog naroda.

Spajić je dodao da, nažalost, mnogi ljudi rezoluciju nisu ni pročitali, te upitao zašto bi nekome smetali ti amandmani, navodeći da oni samo potvrđuju očigledno.

- Oni kažu da nijedan narod, nijedna religijska skupina, nisu genocidni. Znate li da su te amandmane, naročito prvi, svi potpuno podržali, svi naši partneri koje ste naveli kao civilizacijske primjere - rekao je Spajić.

Dodao je da amandmane Vlade Crne Gore na rezoluciju niko nije nazvao problematičnim.

- Svi su ih podržali i rekli da svi stoje iza tih amandmana, čak i BiH. Jeste li čuli reakciju BiH na amandmane. Ubijeđen sam da im je prihvatljivo - naveo je Spajić.



Ocijenio je da su amandmani odlični i da će, kako je dodao, da pokažu pravu namjeru. Poručio je da čitav region treba da prihvati i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i sve druge koje se najavljuju.

- Vidimo da će i Jasenovac biti u proceduri, neka se i ta i druge rezolucije podrže. Mi smo za, jer je Crna Gora uvijek baštinila antifašističku politiku i zbog toga smo ponosni - naveo je Spajić.

Crna Gora je, nastavio je, uvijek bila na pravoj strani historije, i to treba da se nastavi.

Spajić je ocijenio da su amandmani fantastični, da smiruju situaciju i da, kako je naveo, otvaraju mogućnost da konačno Bošnjaci i Srbi pruže ruku jedni drugima i da se pomire za vijek vijekova, i da dobijemo pomireni Zapadni Balkan.

Apelovao je na političke aktere u Crnoj Gori da budu mnogo obazriviji po pitanju identitetskih i tema o odnosima s regionom, jer je vrlo bitno da se zadrži mir u regionu.

Ibrahimović je podsjetio da su Rezoluciju do sada kosponzorisali neki od ključnih crnogorskih međunarodnih partnera, među kojima su SAD, Francuska, Turska, Velika Britanija, Luksemburg, Austrija, Švedska, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Slovenija i Sjeverna Makedonija.

Kazao je da je pitanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici suštinsko i na njemu će se, kako je rekao, vidjeti da li je 44. Vlada u pravom smislu evropska i da li želi da Crna Gora bude u društvu evropskih razvijenih država.

Ibrahimović smatra da bi Crna Gora glasanjem za Rezoluciju još jednom stala na istu stranu s državama razvijene demokratije i poštovanja prava i potvrdila da suštinski, a ne deklarativno, pripada dijelu civilizovanog svijeta čiji dio želi da bude vrijednosno, suštinski i formalno.



Poručio je da mu je drago da javnost danas čuje da će 44. Vlada Crne Gore podržati Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

- Isto tako bih volio da svi predstavnici Vlade istinski shvate da je nama mjesto sa svim onim zemljama koje su i kosponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici - istakao je Ibrahimović, te dodao da je to civilizacijska potreba društva.

Rezolucija se, dodao je, ne bavi krivcima, jer je krivicu utvrdio Haški tribunal.

- Čitao sam pažljivo rezoluciju, nigdje se ne pominje genocidni narod, niti narod može biti genocidan, samo mogu biti genocidni krivci, izvršioci i ideolozi - objasnio je Ibrahimović.

Zbog toga, kako je naveo, smatra da su amandmani Vlade nepotrebni.

- Budite hrabri, budimo kosponzori rezolucije i nemojmo predavati ova dva amandmana, suvišni su - uvjerava Ibrahimović.

Govoreći o drugom amandmanu, upitao je "otkud nama pravo da mi pominjemo Dejton i pričamo o tome".

Ibrahimović je istakao i kako je sve regulisano u ustavnom poretku BiH.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti Skupštini da usvoji rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.



- Očekujemo da ćemo stoprocentnu imati podršku i vlasti i opozicije za jednu takvu inicijativu, jer mislimo da jedan takav zločin također treba da osudi ovaj parlament - dodao je Mandić.

#CrnaGora #genocid #MilojkoSpajić #rezolucija #RezolucijaOSrebrenici #Srebrenica #Region