Članak

(NE)OČEKIVANI REZULTATI

Pobjeda desnice u Sjevernoj Makedoniji, prvi put izabrana žena za predsjednicu zemlje

(Patria) - Desničarska opozicija u Sjevernoj Makedoniji odnijela je veliku pobjedu na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u srijedu, na kojima je po prvi put izabrana žena za šeficu države.

Stotine veselih pristalica opozicijske stranke VMRO-DPMNE okupile su se ispred sjedišta svoje stranke u centru Skoplja, mašući nacionalnim i stranačkim zastavama i plešući uz narodnu muziku, piše Reuters.

“Dragi narode Sjeverne Makedonije, uspjeli smo. Makedonija je pobijedila. Ovo je historijska pobjeda naroda”, rekao je čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski okupljenima, prenosi Hina.

Rezultati izborne komisije pokazali su da je VMRO-DPMNE osvojio 42 posto glasova nakon 72 posto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima, prema 14 posto za vladajuće socijaldemokrate (SDSM), što je natjeralo čelnika SDSM-a Dimitra Kovačevskog da prizna poraz.

“Rezultat je razočaravajući i ovo je veliki udarac za SDSM”, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na kojoj je, također, pozvao na temeljitu reviziju svoje stranke.

Glasači u zemlji od dva miliona ljudi postali su frustrirani sporim napredovanjem u nastojanju da se zemlja pridruži Evropskoj uniji, što je 2005. dočekano s optimizmom, ali se od tada smatra izgubljenim obećanjem, pišu agenije.

Trajna korupcija i spori razvoj su, također, ogorčili birače i usmjerili ih protiv vladajuće stranke.

U drugom krugu glasanja za više ceremonijalnu ulogu predsjednika/ce, Gordana Siljanovska-Davkova, univerzitetska profesorica koju je podržavao VMRO-DPMNE, pobijedila je Stevu Pendarovskog, sadašnjeg predsjednika kojeg je podržavao SDSM. Siljanovska-Davkova je dobila 65 posto glasova, a Pendarovski 29 posto, nakon više od 87 posto prebrojanih glasova.

“Pitala sam se zašto sam zaslužila takvu čast?”, rekla je Siljanovska-Davkova novinarima malo nakon što je izabrana za prvu predsjednicu zemlje. “Nagrada je za mene neprocjenjiva, ovo je velika odgovornost”, istaknula je.

Opozicija će vjerovatno morati formirati koalicije s manjim partnerima kako bi osvojila većinu u parlamentu. Očekuje se da će se rasprave odvijati sljedećih dana.

Neki glasači izrazili su zabrinutost da bi nacionalistička sklonost opozicije mogla naštetiti odnosima sa susjednim zemljama i njenim naporima za članstvo u EU-u. Analitičari ne očekuju velike pomake u integraciji u EU pod vlašću opozicije koja je bila na vlasti do 2017. i također se našla na meti kritika zbog navodnog mita.

“Pristupanje EU-u neće značajno napredovati pod potencijalnom vladom VMRO-DPMNE-a”, rekao je Mario Bikarski, analitičar za istočnu i centralnu Evropu u konsultantskoj firmi Verisk Maplecroft.

NATO je 2001. izvukao Sjevernu Makedoniju s ruba građanskog rata tokom pobune etničkih Albanaca i obećao bržu integraciju u EU i NATO. Albanci čine gotovo četvrtinu stanovništva zemlje.

Nedostatak napretka Sjeverne Makedonije u EU djelimično je posljedica trvenja sa susjednom Grčkom i Bugarskom, obje države članice EU-a, ali i neuspjeha u provođenju ekonomskih i pravosudnih reformi. Država se pridružila NATO-u 2020.

Neka su mjesta i gradovi među najzagađenijima u Evropi, dijelom zbog potrošnje uglja i starih automobila. Veliki dio mladih iz zemlje emigrirao je u inozemstvo u potrazi za boljom perspektivom.

#Region #SjevernaMakedonija #izbori #desničari