Članak

SARAJEVO

Za podršku radu udruženja koja okupljaju boračku populaciju iz budžeta Novog Grada izdvojeno 180.000 KM

(Patria) - Općina novi grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 180.000 KM za podršku radu udruženja koja okupljaju boračkuu populaciju sa područja novogradske općine

U zgradi Općine potpisani su ugovori o finansiranju projekata 15 boračkih udruženja.

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić istakao je značaj izdvojenih sredstava za rad boračkih udruženja i da je to jedan od načina podrške njegovanju kulture sjećanja na naše poginule borce i šehide I događaje koji su se desili tokom agresije na našu zemlju od 1992-1995. godine.

“Mi smo danas potpisali ugovore sa 15 predstavnika udruženja koja egizstiraju na području naše općine. Za pomoć udruženjima koja okupljaju boračku populaciju izdvojeno je 180.000 KM. Nakon zasjedanja Komisije koja je ocijenila koje će projekte vrjednovati, donesena je odluka na Općinskom vijeću i sredstva su gotovo u cjelosti utrošena. Ostatak sredstva od 4.750 KM predviđen je za nabavku cvijetnih buketa za udruženja, a koji će se polagati na spomen-obilježja šehida i poginulih boraca Podrška boračkim udruženjima je veoma značajna, ako želimo da imamo kulturu sjećanja i da obilježavamo značajne događaje, moramo podržavati udruženja, jer ona okupljaju boračku populaciju”, rekao je Delalić.

Osman Đozo, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Novi Grad Sarajevo kazao je da će sredstva koja su im dodijeljena ove godine biti iskorištena za obilježavanje bitnih datuma, ličnosti i događaja iz perioda agresije na BiH, kao i za finansiranje uposlenika ovog udruženja.

“Ova podrška je veoma značajna za rad udruženja, a posebno za udruženja koja su od općeg interesa. Da nema sredstava koje Općina Novi Grad izdvaja ne bismo mogli ni obilježavati značajne datume i samim tim bi se i zaboravilo šta nam se desilo u period agresije na našu državu”, izjavio je Đozo.


#BiH #NoviGradSarajevo #BoračkaPopulacija #TajibDelalić #OpćinskoVijeće #OsmanĐozo #RatniVojniInvalidi #SpomenObilježja #KulturaSjećanja #FinansiranjeProjekata #ZnačajneDatume