Članak

OBRAĆANJE ZVANICA

Efendija Smajlović: Nakon trodecenijskog izbivanja Arnaudiju ponovo vraćamo u njeno prirodno prebivalište šeher Banja Luku

(Patria) - Nakon 31 godinu od rušenja svečano je otvorena banjalučka džamija Arnaudija. Otvorenju je prisustvovao veliki broj zvanica. Glavni finansijer izgradnje džamije Arnaudija je Republika Turska.

Ismail efendija Smajlović, banjalučki muftija kazao je u svom govoru da su u ramazanu, Uskrsu, Vaskrsu i Pesahu imali prliku da iskažemo poštovanje prema drugima.

"Nakon trodecenijskog izbivanja danas je ponovo vraćamo u njeno prirodno prebivalište šeher Banja Luku. Danas zaokružujemo mukotrpan posao obnove džamija. Naša radost je posebna jer ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u bolje sutra koje itekako trebamo. Mi vjerujemo u bolje sutra i marljivo radimo na tome", kazao je ef. Smajlović.

Ali Erbaš, predsjednik Diyaneta Republike Turske kazao je da je islam vjera koja poziva na mir, spokoj i spas.

"Svemogući Allah u Kur'anu poručuje 'o vi koji vjerujete živite u miru'. Naša uzvišena vjera isalm želi mir. Džamije su bez sumnje vrata islamske vjere i morala. Džamije su u svojstvu podružnice Kabe, to su najjača mjesta ljubavi, privrženosti, harmonije i saradnje. Džamije su na ovim prostorima poziv na spas. One su vijekovima bile simbol morala i zajedničkog života. Dobro znamo da su naša braća koja žive u BiH platila visoku cijenu svoje vjere, a Arnaudija je jedna od njih. Podizanje ove džamije koja ja do temelja srušena bila je obaveza. Nadamo se da će ova džamija dati veliki doprinos razvoju kulture, suživota i mira", kazao je Erbaš.

Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Eresoy kazao je da Balkan i BiH imaju veliki značaj u turskoj historiji.

„Nikad nismo bili odvojeni jedni od drugih i zato ćemo dodatno jačati naše veze s Balkanom. Nastavit ćemo da damo sve da održimo mir i stabilnost na Balkanu. Džamija koja je izgrađena 1590-tih je djelomično uništena u zemljotresu, a onda je srušena 1993. godine. Proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. 2016. godine su vakufske direkcije dvije zemlje potpisale sprazum o ponovnoj izgradnji džamije. Danas smo sretni što zajedno otvaramo ovu džamiju. Kako je naš predsjednik istakao tokom ovaranja Baščaršijske džamije, džamije su znak prijateljstva među ljudima. Želim da Arnaudija doprinese miru među ljudima koji zajedno žive. Izražavam zahvalnost svima koji su doprinijeli obnovi džamije“, kazao je Eresoy.

#BiH #islam #Arnaudija #džamija