Članak

PORAZ DRAGANA ČOVIĆA

CIK BiH sutra raspisuje lokalne izbore, na glasanje ćemo 6. oktobra

(Patria) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ove sedmice trebala bi da donese odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora, a kojom će biti utvrđen datum održavanja i organi vlasti za koje se provode izbori.

Kako Oslobođenje saznaje, CIKBiH će izbore raspisati sutra, a biće održani 6. oktobra. Na istoj sjednici očekuje se da bude usvojeno i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2024. godine.

CIKBiH je prošle sedmice, u okviru priprema za provedbu lokalnih izbora, a nakon stupanja na snagu odluke visokog predstavnika u BiH od 26. marta ove godine kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, usvojio 26 podzakonskih akata bitnih za provedbu lokalnih izbora u BiH 2024. godine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi danas da raspravlja o novom izbornom zakonu BiH, dan prije nego što će CIKBiH raspisati lokalne izbore za 6. oktobar. Ipak, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez kaže da ovaj prijedlog, koji je u proceduru uputilo Ministarstvo pravde BiH, a koji je ustvari prijedlog HDZ-a BiH koji ga već mjesecima pokušava progurati, neće ostati na dnevnom redu. Helez kaže da prijedlog nije dobio pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH.

- Oni su zakasnili, imali su 15-16 godina da mijenjaju Izborni zakon. Oni mogu ići s prijedlozima, ali će se izmjene i dopune Izbornog zakona tek eventualno primjenjivati 2026, a kad su u pitanju lokalni izbori 2028. godine. Za ove je kasno i prekasno, kaže Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom

- Tamo gdje je bilo potrebno, usvojeni su i prečišćeni tekstovi radi lakšeg snalaženja, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Na sjednici je bilo govora i o uputstvu o provođenju pilot-projekta na lokalnim izborima 2024, uz upotrebu izbornih tehnologija.

#BosneIHercegovine #CentralnaIzbornaKomisija #IzborniZakon #LokalniIzbori #Oslobođenje #VehidŠehić #VijećeMinistara #ZukanHelez #BiH