Članak

IZBORI U SLOVENIJI 9. JUNA

Nakon razlaza sa Golobom, Klemen Grošelj ide u samostalnu utrku

Iako mu je za sakupljanje potpisa za utrku za Evropski parlament preostalo jako malo vremena, on vjeruje da bi mogao sakupiti potpise za svoju listu.

(Patria) - Nakon burnog političkog razlaza s premijerom Slovenije Robertom Golobom, Klemen Grošelj, europarlamentarac iz nekadašnje stranke Lista Marijan Šarec, koja je kolektivno pristupila trenutno vladajućem Pokretu Sloboda, krenuo je u samostalnu kampanju.

Iako mu je za sakupljanje potpisa za utrku za Evropski parlament preostalo jako malo vremena, on vjeruje da bi mogao sakupiti potpise za svoju listu.

Nakon ličnog razočarenja, kada mu je vladajući Pokret Sloboda prekinuo ambicije da ponovi briselski mandat i političkog razvoda s premijerom Golobom, Grošelj nastoji osvojiti novi europarlamentarni mandat s drugom postavom.

"Da, to je liberalni zeleni krug. Nekako smo odlučili da smislimo neku kompetentnu alternativu. Čak i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je ovaj prostor u sredini prilično otvoren. I na osnovu svega što se dešavalo, odlučio sam da pokušamo stvoriti ovu alternativu", rekao je medijima Grošelj.

Njemu u projektu pomaže bivši zastupnik Slovenske demokratske stranke Janeza Janše Andrej Čuš, koji je, prema javno dostupnim podacima, prošle sedmice otvorio izborni račun. Nezvanično, ideja je da u liberalnom dijelu liste učestvuje i bivša zastupnica Pokreta Sloboda Mojca Šetinc Pašek, mada se ona još uvijek nećka.

"1.001 potpis je magična granica. Odnosno, jedan za rezervu, da se malo našalim. To je logistički veoma zahtjevna stvar. Računam da bi moglo, ali ja sam naravno politički realista", rekao je Grošelj u razgovoru za Pop TV.

Slovenački mediji nagađaju da bi se bloku mogao pridružiti i Matjaž Nemec iz Socijaldemokrata Tanje Fajon.

Spektar od liberala (Grošelj), preko narodnjaka (Čuš), do socijaldemokrata (Nemec) mogla bi dobiti značajan broj glasova.

Izbori za Evropski parlament u Sloveniji su zakazani za 9. juna. Ova država u Evropski parlament daje osam zastupnika.

Grošelj je u aktuelnom mandatu u velikom nizu navrata radio za Bosnu i Hercegovinu. Okupljao je i okuplja zastupnike Evropskog parlamenta na inicijativama za našu zemlju i snažno lobira za interese BiH.

#Alternativa #BosnaIHercegovina #BriselskiMandat #EvropskiParlament #IzborniRačun #KlemenGrošelj #ListaMarijanŠarec #PokretSloboda #SlovenskaDemokratskaStranka #SocijaldemokrataTanjeFajon #Region