Članak

MOSKVA

Lavrov i visoki srbijanski zvaničnici razgovarali o Bosni i Hercegovini i Kosovu

(Patria) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergeyj Lavrov telefonom je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije sa kojima je razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Kosova i dijalogu na najvišem i visokom nivou, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Srbijansku stranu predstavljali su predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar vanjskih poslova Marko Đurić.

„Strane su pokrile neke ključne aspekte bilateralne saradnje u duhu strateškog partnerstva i potvrdile međusobnu odlučnost za jačanje saradnje, nastavak dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i u međuresornom formatu“, navodi se u saopštenju, prenio je TASS.

Posebna pažnja posvećena je situaciji na Balkanu, rješavanju problema Kosova, te situaciji u i oko Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Strane su „također konstatovale jednoglasnost u razumijevanju potrebe za oslanjanjem na međunarodno pravo i temeljne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1031 i 1244.“ U razgovoru je bilo riječi i o interakciji na multilateralnim platformama, prije svega u sistemu UN.

Učesnici su konstatovali sličnost pristupa i istakli obostrani interes za dalje koordinisanje koraka za rješavanje ključnih pitanja na međunarodnom dnevnom redu.

„Obje strane su izrazile odlučnost da se odupru zlonamjernim pokušajima iskrivljavanja određenih historijskih događaja na Balkanu i naglasile da je stavljanje politizovanih etiketa državama i nacijama neprihvatljivo“, navodi se u saopštenju.

#AnaBrnabić #Balkan #BosnaHercegovina #Dijalog #IvicaDačić #Kosovo #MarkoĐurić #RuskiMinistar #SergeyjLavrov #Srbija #Svijet