Članak

AYYA T1

Rusija pokreće proizvodnju pametnih telefona sa zaštitom od curenja podataka

Posebnost AYYA T1 je nemogućnost neovlaštenog prikupljanja podataka kamerama i mikrofonom zahvaljujući opciji njihovog hardverskog gašenja.

(Patria) - Kompanije državne korporacije Rostec i operatera Rostelecom pokrenule su proizvodnu liniju za sklapanje ruskih pametnih telefona AYYA T1 sa zaštitom od curenja podataka, objavio je mobilni operativni sistem Aurora, javio je TASS.

Mobilni operativni sistem Aurora razvio je Rostelecom. Gadget je za korporativne korisnike dostupan u dvije verzije - sa Android 11 i Aurora OS. Peta verzija Aurore, prilagođena kancelarijskim radnicima, predstavljena je krajem 2023. godine.

Posebnost AYYA T1 je nemogućnost neovlaštenog prikupljanja podataka kamerama i mikrofonom zahvaljujući opciji njihovog hardverskog gašenja.

Istovremeno se održava pristup mreži i korištenje instant messengera. Uređaji su već dostupni za narudžbu.

Svojstva telefona

Smartfon radi na osmojezgarnom MediaTek Helio P70 procesoru sa Arm Cortex-A73/A53 čipom. Baterija od 4.000 mAh, 4 GB RAM-a, ugrađenih 64 GB može se proširiti preko MicroSD kartice.

AYYA T1 ima metalni okvir i plastično kućište. Dostupne boje su crna, plava i tamno zelena.

Ekran je dijagonale 6,55 inča i rezolucije 1600x720, odnosno HD+. Brzina osvježavanja ekrana je 60 Hz.

Glavna kamera je dvostruka, 12+5 megapiksela, prednja je 13 megapiksela. Gadget ima podršku za NFC, Type-C konektor i razne senzore.

#Rusija #telefoni #Biznis #ekonomija