Članak

VISOKI PREDSTAVNIK

Schmidt u UN-u: BiH može doći u stanje političke nestabilnosti, ali to se može spriječiti vraćanjem na Dejtonski sporazum

Visoki predstavnik Christian Schmidt u svom obraćanju je poručio da je njegov mandat da nadzire provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

(Patria) - U New Yorku se održava hitna sjednica na kojoj Vijeće sigurnosti UN-a, na zahtjev Rusije, razmatra situaciju u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u svom obraćanju je poručio da je njegov mandat da nadzire provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Schmidt je naglasio kako je Vijeće sigurnosti u više navrata iskazalo podršku njegovom radu, te dodao kako se već raduje svom izvještaju narednog mjeseca.

Potom se osvrnuo i na pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, za koje je rekao da ne poštuje činjenice i pravni okvir BiH.

- Nadam se da shvatate da ovo nije mjesto da govorimo o uvredama, ovo je mjesto da razgovaramo jedni s drugima. Pozivam na više tačnosti, a jedino što vidim je zlonamjernost - poručio je Schmidt.

Također je naglasio kako je on taj koji mora biti garancija postojanja entiteta, koji su dijelovi Bosne i Hercegovine, države koja ima međunarodni subjektivitet.

Istakavši kako je Rs integralni dio Bosne i Hercegovine, upozorio je da postoje prijetnje po Bosnu i Hercegovinu, jer predstavnici Rs kontinuirano govore o otcjepljenju, odvajanju entiteta od države.

- Dodik je nedavno izjavio da Bošnjaci mogu imati 25 posto teritorije. Neki su to shvatili kao prostor za etničke incidente. Postoje svjesni napori da se dovede u pitanje mir i sigurnost u BiH - rekao je Schmidt, dodavši da se i Željka Cvijanović priključila pozivima na blokadu administrativne linije entiteta.

- Kao visoki predstavnik, smatram da Bosna i Hercegovina može doći u stanje političke nestabilnosti, ali to se može spriječiti vraćanjem na Dejtonski sporazum, pogotovo kad EU nudi put integracija. Smatram da je kriza izazvana liderstvom Rs - navodi visoki predstavnik.

Potcrtava kako je visoki predstavnik neizostavni element mira i bit će tu do finalne faze evropskih integracija, kada će se raspustiti dejtonska pravila. A do tada bh. političari moraju pokazati pouzdanost i predanost multietničkoj BiH i njenom teritorijalnom integritetu.

- Pismo, kao ono što smo primili od Cvijanović, ne ispunjava dužnost onih na odgovornim pozicijama. Moramo govoriti o ljudima koji se ne obraćaju večeras, koji se brinu za budućnost BiH - zaključio je u svom obraćanju Schmidt.

#BosnaiHercegovina #ChristianSchmidt #GeneralnaSkupštinaUN #NewYork #politika #VijećeSigurnosti #VisokiPredstavnik #BiH