Članak

OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Lazović odgovorio Vučiću: Rezolucijom o Srebrenici konačno se stavlja tačka na anahronu i tragičnu velikosrpsku politiku

ijemom Kosova u Vijeće Evrope i

(Patria) - Predsjednik Skupštine RBiH, član ratnog Predsjedništva BiH i član DF-a Miro Lazović komentarisao je na svom Facebooku tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će prijem Kosova u Vijeće Evrope i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici otvoriti pandorinu kutiju s neslućenim posljedicama.

"Ako Vučić misli na destabilizaciju regiona, onda je njegova prijetnja bez osnova. To je završen proces. Danas je drugo vrijeme. Drugačije su regionalne i geopolitičke okolnosti.

Bilo bi previše i za Srbiju riskantno da po drugi put destabilizuje odnose u regionu.

Ono što bi Vučić morao znati je da se prijemom Kosova u Vijeće Evrope i usvajanjem Rezolucije o Srebrenici konačno stavlja tačka na anahronu i tragičnu velikosrpsku politiku.

Pandorinu kutiju otvorio je Miloševićev režim devedesetih godina prošlog vijeka, sa tragičnim posljedicama po cijeli region. Posljedice te politike još uvijek lebde nad BiH, Crnom Gorom i Kosovom.

Vučić je ovom izjavom, možda i nesvjesno, priznao poraz ukupne srbijanske politike od devedesetih godina do danas. Krug te pogubne politike bi se konačno morao zatvoriti u Beogradu, odakle je sve i počelo.

Srbijansko društvo i politička scena se, konačno, moraju suočiti s vlastitom odgovornošću. U tom suočavanju s istinom, za nadati se da će anahrona i za srpski narod pogubna velikosrpska politika biti zamijenjena politikom dobrosusjedskih odnosa i zajedničkom evropskom budućnošću", naveo je Lazović.

#AleksandarVučić #genocid #MiroLazović #PandorinaKutija #RezolucijaOSrebrenici #Srbija #Srebrenica #BiH