Članak

KRUG 99

Najavljen za 9. maj: Veliki skup otpora građana sa motom 'Svi za Bosnu, Bosna za sve'

(Patria) - Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 danas je istakao da nažalost, živimo u vremenu kada se odvija posljednja faza ostvarivanja dva udružena
zločinačka poduhvata protiv Bosne i Hercegovine.

"Puzajuća strategija kako bi se političkim sredstvima realizirali ratni ciljevi prelazi u novu fazu otvorenog rušenja i postojećeg ustavnog poretka, dehumaniziranja i demoniziranja čitavog jednog naroda, žrtve genocida, otvorene politike iredentizma i separatizma.

Milošević je svaki govor na javnoj sceni započinjao da je za mir, dok je poticao i aranžirao rat. Dodik takođe poziva na mir dok urušava državu i u namjeri separatizma prijeti oružjem Srbije i moćima Rusije. Čović ne sustaje u rigidnom etno nacionalizmu i urušavanju svake demokratske budućnosti BiH.

Čini se da su očekivanja državotvornog političkog jedinstva relevantnih političkih aktera u javnosti pred najvećim stepenom iskušenja i velikog očekivanja", kazao je Kulenović.

Zbog toga je Krug 99 uputio poziv relevantnim političkim subjektima da se 9. maja održi veliki skup otpora građana sa motom „Svi za Bosnu, Bosna za sve“.

"Pri tome se polazilo od procjene da je nužno na transparentan način iskazati jedinstvo daljem urušavanju države BiH, prijetnji njenoj cjelovitosti i stabilnosti, njenom društvenom i državnom biću.

Očekivati je da događaji koji slijede u još većoj mjeri će nametnuti nužnost održavanja takvog skupa i potrebu iskazivanja državotvornog, opštenarodnog političkog jedinstva o temeljnim pitanjima države u datim historijskim okolnostima. Transparentan konsenzus o temeljnim pitanjima države, njene zaštite i sigurnosti, su najviša moralna i patriotska dužnost i obaveza.

Skupom bi se doprinijelo suzbijanju apatije u stanovništvu i efekata projektovanog defetizma od strane moćnih instrumenata hibridnog djelovanja protiv BiH.

Pozivamo i druge nevladine organizacije da nam se priključe u organizaciji i
definiranju skupa. Pozivamo i organizacije u dijaspori da nam se priključe u toj aktivnosti. Sutra ćemo izdati Saopštenje o odzivu političkih subjekata na naš poziv", istakao je Kulenović.

#AdilKulenović #BosnaHercegovina #Dehumaniziranje #Demoniziranje #Genocid #Iredentizam #Krug99 #OtvorenoRušenje #PuzajućaStrategija #Separatizam #BiH