Članak

PENTAGON POTVRDIO

Američka vojska započela gradnju pristaništa u blizini Gaze

Radi se o projektu koji treba da olakša dostavu humanitarne pomoći na palestinsku teritoriju.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države počele su graditi pristanište u Gazi, objavio je jučer Pentagon.

Radi se o projektu koji treba da olakša dostavu humanitarne pomoći na palestinsku teritoriju.

Pristanište bi trebalo da postane operativno početkom maja, piše Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden u martu je najavio da će vojska SAD izgraditi privremenu luku na mediteranskoj obali Pojasa Gaze za primanje humanitarne pomoći morskim putem.

Izgradnja je dio napora da se izbjegne glad u palestinskoj enklavi koja je već pet mjeseci usred izraelske vojne kampanje protiv Hamasa, koja je opustošila maleni Pojas Gaze i gurnula njegovih 2,3 miliona ljudi u humanitarnu katastrofu.

- Mogu potvrditi da su američka vojna plovila, uključujući USNS Benavidez, počela da grade privremeno pristanište... - rekao je novinarima portparol Pentagona Patrick Ryder.

Ujedinjene nacije upozorile su da Gazi prijeti glad i požalile se na "ogromne prepreke" u dobijanju pomoći i njenoj distribuciji po enklavi.

Humanitarne agencije i Bidenova administracija preklinjale su Izrael da olakša pristup pošiljkama pomoći za Gazu i omogući njihovim konvojima siguran prolaz unutar teritorije, podsjeća Reuters.

Ryder je poručio da Pentagon prati neku vrstu minobacačkog napada u Gazi koji je prouzrokovao minimalnu štetu u blizini područja na kojem se gradi pristanište.

No, dodao je da američke snage još nisu ništa počele da premještaju u to područje i da nema američkih snaga na terenu.

#Američke #Države #Gazi #HumanitarnaPomoć #Izrael #JoeBiden #PatrickRyder #Pentagon #Reuters #Sjedinjene #svijet