Članak

PREDSJEDNIK Rs

Negator genocida provocira: Dodik bi 2. maja da položi cvijeće u Potočare

Predsjednik Rs Milorad Dodik izjavio je da će Vlada Rs zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno rukovodstvo manjeg bh. entiteta, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

(Patria) - Predsjednik Rs Milorad Dodik izjavio je da će Vlada Rs zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno rukovodstvo manjeg bh. entiteta, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

Dodik je naveo da Rs neće prihvatiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, "jer je sve što je u njoj napisano laž".

Ističe da iz tog razloga "Rs nema namjeru da stavlja u školske udžbenike nametnutu priču o genocidu, niti će obilježavati taj dan kako drugi žele, ali je spremna da Bošnjake pozove na život u miru".

- Ali, BiH na bazi toga da se jedan narod u njoj kvalifikuje kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može da živi - smatra Dodik.

Navodi i da se Rs ne odriče Srebrenice kao svoje lokalne zajednice i prihvata dešavanja u tom mjestu 1995. godine kao zločin.

- Ako nam bude pružena prilika, 2. maja ćemo odnijeti vijence u Potočare, ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bih mogao da prođem kao Vučić, koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi saučešće, a dobio je kamen u glavu i niko za to nije odgovarao - ističe Dodik.

Dodaje da će u Generalnoj skupštini UN "vjerovatno više od 40 zemalja biti protiv Rezolucije o Srebrenici, a oko 80 uzdržanih, što je skoro dvotrećinska većina koja nije za".

- Broj onih koji su "za" je daleko manji od onih koji su protiv i uzdržani, što bi po važećem načinu odlučivanja u UN trebalo da znači da Rezolucija nije dobila podršku. Međutim, to će Amerikanci, kao i uvijek, prilagoditi samo sebi - dodaje Dodik.

Ocjenjuje da je problem "odnos bosanskih muslimana prema događajima i narodima u BiH, jer kao narod koji sebe smatra većinskim trebalo bi da budu zainteresovani za BiH, a rade sve da učine gotovo neizdrživom poziciju jednog naroda".

- Iz tog razloga mi nećemo da budemo sa vama. Spremni smo da svakom Bošnjaku koji želi da živi u Rs damo i veća prava nego što bi imala srpska zajednica, a vi ste spremni samo da klevećete, lažete - poručio je Dodik.

#genocid #MiloradDodik #Potočari #Srebrenica #BiH