Članak

POBIJEDIO SUSAN HALL

Sadiq Khan osvojio rekordni treći mandat gradonačelnika Londona

Gradonačelnik Londona, laburista Sadiq Khan osvojio je danas rekordni treći mandat nakon što je s lakoćom pobijedio protivkandidatkinju Susan Hall.

(Patria) - Gradonačelnik Londona, laburista Sadiq Khan osvojio je danas rekordni treći mandat nakon što je s lakoćom pobijedio protivkandidatkinju Susan Hall, prenosi RSE.

Sin pakistanskih migranata, koji je postao i prvi muslimanski gradonačelnik neke zapadne priijestonice kada je prvi put izabran 2016., također je prvi čovjek Londona koji je osigurao tri mandata otkako je ta funkcija uspostavljena 2000.

Pobjeda Khana novo je razočarenje za vladajuće konzervativce u Velikoj Britaniji koji su doživjeli niz loših rezultata na lokalnim izborima održanim u četvrtak, a uoči parlamentarnih koji bi trebalo da budu održani do 28. januara sljedeće godine.

Khan je osvojio nešto više od milion, ili skoro 44 posto glasova, više od 11 procentnih poena ispred Hall. Posebno je dobro prošao u centralnom Londonu, mada je imao lošije rezultate u nekoliko vanjskih opština.

Jučer su se pojavile špekulacije da bi razlika mogla biti manja nego što se ranije mislilo, ali je Khanova prednost pokazala da je došlo do prelaska glasova od konzervativaca ka laburistima u poređenju s prethodnim izborima za gradonačelnika 2021. godine.

Khan, koji je zamijenio bivšeg premijera Borisa Johnsona na mjestu gradonačelnika Londona 2016. godine, u posljednjih nekoliko godina izaziva podjele.

Dok mu njegove pristalice pripisuju uspjehe u nizu oblasti, kao što je proširenje stambenih objekata, besplatni školski obroci za malu djecu, držanje troškova prijevoza pod kontrolom i generalno podržavanje manjinskih grupa u Londonu, njegovi kritičari kažu da je zabilježen porast kriminala, da je protiv automobila i da je nepotrebno dozvolio da propalestinski marševi postanu redovni događaji vikendom u britanskoj prijestonici.

#Engleska #London #SadiqKhan #Svijet