Članak

Sud BiH odlučio: Većina uhapšenih u akciji 'Black tie' branit će se sa slobode

(Patria) - Sud Bosne i Hercegovine je odlučio o prijedlogu Tužilaštva BiH da se odredi pritvor za 18 osumnjičenih, koji su uhapšeni u akciji "Black Tie 2". Sud BiH kasnio sinoć je donio odluku kojom je odredio pritvor za troje uhapšenih u akciji "Crna kravata 2".

Riječ je o Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać.

Sa slobode će se braniti osumnjičeni: Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Mustafa Selmanović, Vahidin Munjić, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić, Sead Preljević, Davor Curl, Gordan Memija i Edin Kačar.

Na slobodu je pušten direktor FUP-a Vahidin Munjić, šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović i trojica pripadnika ove policijske agencije Adin Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić. V.d. direktor Munjić i policijski službenici Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić su pušteni na slobodu jer je sudija u odluci naveo kako nema osnova sumnje da su počinili krivična djela za koja ih terete.

Inače, u svom izlaganju pred sutkinjom Tatjanom Kosović tužilac Sanjin Kulenović kazao je da su osumnjičeni počinili krivična djela organizirani kriminal i to pranje novca, zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje nagrade ili dara za trgovinu utjecajem, odavanje tajnih podataka.

Tužilaštvo dio uhapšenih sumnjiči da su u periodu od 2016. do marta 2021. godine zajedno sa Edinom Gačaninom Titom organizirali grupu za pripremanje i vršenje krivičnih djela, a sve radi sticanja protivpravne imovinske koristi, a koja se ogleda u pribavljanju nelegalnih novčanih sredstava u njima poznatom novčanom iznosu, tako da je svako od njih imao svijest i znanje o određenim zadacima kako bi takav novac stavili u legalne tokove u Bosni i Hercegovini na način kupovanja nekretnina, zemljišta radi izgradnje, osnivanje pravnih firmi, davanje donacija, finansiranje pojedinih političkih stranaka.
Tužilaštvo tvrdi da su članovi grupe znali da novac potiče od krivičnog djela trgovine drogom i prodaje opojne droge od strane narko kartela poznatog kao “Tito i Dino”.
Dio podataka dobiven je dešifrovanjem Sky telefona koje su članovi grupe koristili i komunicirali putem istih.

Dio članova grupa bio je rodbinski vezan za Gačanina, a opremu zaštićene komunikacije dobili od Gačanina posredno ili neposredno odnosno mobilne telefone sa instaliranom Sky ECC aplikacijom.

Kako se navodi u prijedlogu Gačanin je imao formirane dvije tzv. “kase” od kojih je jedna bila locirana u Sarajevu dok je druga bila u Holandiji, a novac se koristio za različite aktivnosti.

Adnan Smajlović bio je zadužen za kasu u Sarajevu, a početkom avgusta 2020. godine je Gačanin dao 500.000 KM na raspolaganje i davati ga članovima grupe.

Članovi grupe su uzimali novac, o čemu je Smajlović obavještavao Gačanina koji je određivao iznose koji su se davali članovima grupe. Dio tog novca davan je za helikoptersku obuku Smajlovića i Aide Halać koju su pohađali u Beogradu, a kako bi prevozili Gačanina.

#AdnanSmajlović #AidaHalać #CrnaKravata2 #ElmirSarić #HarisBehram #MakŠemšić #MirsadSkopak #SančezJukić #TarikZulović #BiH