Članak

ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE

Cameron: Ukrajina može koristiti britansko oružje i unutar Rusije

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron kaže da je na Ukrajini da odluči kako će upotrijebiti britansko oružje.

(Patria) - Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron kaže da je na Ukrajini da odluči kako će upotrijebiti britansko oružje.

Naglasio je da Kijev ima pravo gađati i mete na ruskoj teritoriji, prenio je jučer BBC.

Tokom jučerašnje posjete Kijevu, Cameron je rekao da će Velika Britanija davati Ukrajini godišnje tri milijarde funti (oko 3,5 milijardi eura), dok god to bude potrebno.

- Baš kako Rusija napada unutar Ukrajine, sasvim možete razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu da osigura svoju odbranu - kazao je Cameron.

Britanski šef diplomatije jučer se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, i tom prilikom poručio da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu i da Ukrajina ima "apsolutno pravo uzvratiti natrag Rusiji".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u petak da izjave britanskog ministra vanjskih poslova predstavljaju priznanje da Zapad vodi rat protiv Rusije koristeći "ukrajinske ruke".

- Cameronove riječi su još jedan dokaz hibridnog rata koji Zapad vodi protiv naše zemlje. Rusija na to odgovara i nastavit će odgovarati - rekla je Zaharova.

Oglasio se i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da se radi o "direktnoj eskalaciji napetosti oko ukrajinskog sukoba, koja potencijalno predstavlja prijetnju evropskoj sigurnosti".

#DavidCameron #ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet