Članak

PODRŠKA PREKIDU VATRE

Jamajka postala 142. država koja je priznala Palestinu

Jamajka je jučer objavila priznanje Države Palestine, čime je postala 142. država koja je priznala Palestinu, nakon sve jačih međunarodnih zahtjeva za rješenjem dvije države, uz nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze.

(Patria) - Jamajka je jučer objavila priznanje Države Palestine, čime je postala 142. država koja je priznala Palestinu, nakon sve jačih međunarodnih zahtjeva za rješenjem dvije države, uz nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Jamajčanska ministrica vanjskih poslova Kamina Johnson-Smith je izjavila da je o priznanju Države Palestine odlučeno nakon razmjene mišljenja u kabinetu Kingstona, ističući da njena zemlja i dalje poziva na rješenje dvije države kao jedinu održivu opciju za okončanje "dugoročnog sukoba".

Dodala je da Jamajkino priznanje palestinske države promoviše postizanje mirnog rješenja koje će podržati dostojanstvo i prava Palestinaca i garantovati sigurnost Izraela.

Smith je izrazila zabrinutost svoje zemlje zbog rata u Pojasu Gaze i pogoršanja humanitarne krize, pozivajući da se rješenje postigne diplomatskim dijalogom, umjesto vojnim akcijama.

Ponovila je podršku Jamajke trenutnom prekidu vatre i intenzivnijoj dostavi humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je odluku Jamajke i pozvalo sve zemlje koje još nisu priznale Državu Palestinu da poduzmu isti korak.

U tom kontekstu, španski premijer Pedro Sanchez jučer je ponovo potvrdio opredijeljenost svoje zemlje da prizna državu Palestinu, dodajući da je rješenje o dvije države jedini put ka miru i sigurnosti u regionu.

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin također je rekao da njegova zemlja radi zajedno sa zemljama istomišljenicama u EU na priznavanju palestinske države.

Osim Španije i Irske, Australija također razmišlja o priznavanju Palestine.

Iako su SAD od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra naglašavale svoju opredijeljenost podršci rješenju o dvije države, one se istovremeno protive punopravnom članstvu Palestine u UN, ističući da za priznanje Palestine odobrenje mora dati i Izrael.

Izrael se protivi onome što naziva "jednostranim priznanjem" palestinske države, navodeći da se svaki takav sporazum mora postići direktnim pregovorima.

#Australija #Država #Izrael #Jamajka #KaminaJohnsonSmith #Kingston #MichealMartin #Palestina #PedroSanchez #PojasGaze #Svijet