Članak

STRAHOVLADA POLITIČKIH IZBJEGLICA

Konakovićevi kadrovi ‘metu’ prava svima koji nisu s njima: Tiranija Naide Hota Muminović najbolji dokaz!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Pomest ćemo ih kada dođemo i pokazati da se na drugačiji način može voditi politika, mantra je Elmedina Konakovića, koju je ponavljao u vremenu prije nego je po vertikali od državnog do općinskog nivoa postao vlast.

A kada su preuzeli vlast i neuspjelim montiranjem i spinovima pokušali počistiti političke protivnike, kadrovi Naroda i pravde počeli su pokazivati pravo lice i naličje njihove stvarne politike. Toliko su ekspresivno pokazivali da su građani Kantona Sarajevo, Federacije i države Bosne i Hercegovine počeli zazivati puni povratak SDA.

Sukob NiP-ove perjanice Naide Hota - Muminović i predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre posljednji je u nizu dokaza da je Konakovićeva stranka samo skup političkih izbjeglica koje u glomaznoj SDA nisu mogle ostvarivati svoje lične interese.

Sivro predvodi prosvjetare, one koji uče našu djecu i koji ovaj put više ukazuju na pogubnost planova i rada ministrice. Jer, Sindikat traži: “da se standardi vrate, ministrica da ode, da se zaustave administrativne reforme i urade kvalitetne reforme po mjeri učenika i njihovih učitelja”.

Uzmemo li u obzir sve ono što smo mogli vidjeti u radu ministrice Hota - Muminović jasno je zašto je javnost u KS i Federaciji uz Sivru i sindikat. Jer, reforme koje ministrica obrazovanja uvodi su daleko od normalnih, o kvalitetnim da i ne govorimo.

Prisjetimo se samo SAFER dokumenta o reformi obrazovanja koji je prvo izazivao podsmijeh, a kada se shvatilo da se radi o ozbiljno štetnoj gluposti mnogi intelektualci iskazali su protivljenje toj reformi s obzirom na njeno porijeklo i sadržaj. Od Nenada Veličkovića, profesorice Lamije Tanović, akademkinje Adile Pašalić Kreso i mnogih drugih čuli smo stavove o besmislenosti i pogubnosti onog što Hota - Muminović planira unijeti u naš obrazovni sistem.

I to nije sve, njene novotarije ugrozile su primarnu obavezu prosvjetnih radnika, jer većina ih danas tvrdi kako ih ministrica gura u normirane pisare koji se više bave administracijom nego prenošenjem znanja na djecu.

Sve to je i bio povod da je Sindikat koji vodi Sivro dugo vremena upozoravao na pogubno djelovanja, a kada su shvatili da Hota - Muminović poput meteora ide nekom svojom putanjom bez realnog i ozbiljnog cilja, krenuo u štrajk upozorenja.

Dva prva časa prve i druge smjene nastavnici štrajkuju pokušavajući ubijediti Hotu - Muminović da je ono što provodi pogubno i da mora otići.

I tada smo se uvjerili da političke izbjeglice koje su se dočepale vlasti nisu ni milimetra drugačije od svih prije njih ili bolje rečeno da više liče na one drugove što su Centralni komitet i Komunističku partiju koristili da vječno opstaju na pozicijama.

Odnos koji je ministrica Hota - Muminović pokazala spram predsjednika Sindikata Saudina Sivre i prosvjetara koji štrajkuju daleko je od pristojnog za jednu damu, ministricu koja je na vrlo odgovornoj funkciji. Pritisak kroz angažovanje policije koju vodi njen stranački kolega Admir Katica je starokomunistička metoda zastrašivanja svakog ko se bori protiv loše vlasti.

Konakovićeva perjanica na čelu Ministarstva obrazovanja iskoristila je u ataku na Sindikat i stranačke izabrane i imenovane činovnike, pa su svi dobili nalog da joj preko društvenih mreža i kroz druge načine utjecaja pomognu u borbi proti prosvjetara koji uče našu djecu.

Svima je jasno da je vlast draga i da se teško odvojiti od fotelje kada je se dočepa. Ali, izgleda da je nekima vlast draža pa metodama opasne tiranije nastoje riješiti svakog ko im se suprotstavi.

Vidjeli smo to na primjeru diktatorskog vođenja sjednice Skupštine KS kojom predsjedava još jedna Konakovićeva perjanica Elvedin Okerić. Više prava imaju opozicionari u Dodikovom parlamentu nego kritičari kantonalnog režima u Kantonu Sarajevu.

Režim će pasti sigurno, a početak kraja izvjesno će se desiti na lokalnim izborima koji slijede u oktobru. Pitanje je samo hoće li u borbi i čekanju da padne režim pasti svi oni koji koji nisu po volji režima ili se bore za bolju budućnost naše djece i svih građana u cjelini.

Jer, Hota Muminović je samo jedan iz spektra Konakovićevih kadrova koji tiranijom štite na vlast. Na kraju krajeva i sam Konaković upadne u ozbiljnu tiransku nervozu kada se kritikuje njegov rad, pa sve prebacuje na lične odnose.


Pitanje je samo gdje su u svemu kantonalni partneri NiP-a i njihovi “principi” s obzirom da se formulišu kao liberali i socijaldemokrate. Ili je sve to manje bitno kad se dočepa vlasti!

#BiH #BosneIHercegovine #ElmedinKonaković #Federacija #izdvojeno #KantonSarajevo #LamijeTanović #NaidaHotaMuminović #NarodaIPravde #NenadVeličkovića #SaudinSivro #Sindikatosnovnoobrazovanja #tiranija #Trojka #VladaKS