Članak

PREDSJEDNIČKI KANDIDAT

Trump kaže da je opstanak Ukrajine važan za SAD i pozvao Evropu da izdvoji više novca

(Patria) - Donald Trump rekao je u četvrtak da je opstanak Ukrajine važan za Sjedinjene Američke Države, što je promjena u tonu nekoliko dana prije nego što će Predstavnički dom SAD-a predvođen republikancima glasati o paketu pomoći od 61 milijardu dolara, javio je Reuters.

Bivši predsjednik nije podržao paket, a većinu svog posta na svojoj platformi Truth Social
posvetio je žaljenju da američki evropski saveznici ne troše dovoljno da podrže Ukrajinu. Neki ekstremno desni republikanci su tu objavu protumačili kao signal da se protivi trenutnom paketu pomoći, iako Trump to nije eksplicitno rekao.

Ipak, činilo se da je ova objava bila jedno od prvih Trumpovih priznanja da je opstanak Ukrajine važan sigurnosni interes SAD-a. Tokom prošle godine Trump je odbio reći da li želi da Ukrajina dobije rat s Rusijom kada je upitan o sukobu.

„Zašto Evropa ne može da izjednači ili približno da isti novac koji su uložile Sjedinjene
Američke Države da bi pomogla zemlji kojoj je očajnički potrebna?“ napisao je u četvrtak.

„Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga bi trebalo da budu mnogo važniji Evropi nego nama, ali je također važno i nama! POKRENI SE EVROPO!“

Trumpova objava uslijedila je dan nakon što je pohvalio Poljsku, nakon sastanka u New Yorku s poljskim predsjednikom Andzrejem Dudom. Trump i poljski lider razgovarali su o Dudinom prijedlogu da članice NATO-a troše najmanje tri posto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, rekao je zvaničnik kampanje. Trenutno se traži da troše najmanje dva posto BDP-a.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanaca Mike Johnson rekao je da će Dom glasati o paketu pomoći Ukrajini u subotu, uprkos žestokim prigovorima desnog krila njegove stranke.

#DonaldTrump #Evropa #paketpomoći #SAD #Ukrajina #Svijet